30 December 2010

Our precious!


Bleh bertahan dalam trolley for less than half an hour only!!hehe 

Ummar's first official vacation!

Ikan2 pemberian ucu Ummar!

OOps..ini baju seksi saya yang terakhir..
no more seksi2 after this.! Insyaallah.

Hari Raya Aidiladha yang lalu

Mainan2 kepunyaan Ummar yang boleh dibilang dengan jari!

Genetik??Oh tidakkk!!

Dah mau digosokkan gigi..GOODBOY!

For fun~Ayah tanam Ummar@ Feringghi beach..December 2010!

Jam tangan Spiderman hadiah dari acik!

Tu dia..Tumpah susu lagi!hehe

Gigih nak sangkut bakul kat tengkuk..haish!

Lepas hantar ayah di ILSAS!

Kasut bunyik 'peet peet'  dalam kenangan!

Dah pandai panjat meja makan sampai ke atas. memang HERO!!


And last but not least........



































~The smile that melts our hearts!!~











p/s : Gabungan semua gambar dlm satu entry..senang..hehe..Ummar Uwais yg makin manja dalam 2, 3 minggu ni..xbleh manja2 sgt dh la ya syg..ummi dah kena work minggu depan..ummar xmo nangis2 kat skool eh..abang anak ummi ni kan strong :)

Demam 3 beranak

Whoaaa...3 beranak demam kali ni!
Agak mencabar minggu ini..Ummar yg duluan demam..masa pulang ke kampung di Alor Setar hujung minggu lepas..cuma alhamdulillah kami xdemam teruk serentak..Kesian kat budak kecik tu la..panas sgt badannya sampai terlantar je..mujur maktok jelum kepala dgn air ramasan daun bunga raya putih..keluar air hangat..risau bdk2 ni..takut tarik..nauzubillah..

Hari Isnin : suhu badan Ummar 40.8 degrees, ummi dan ayah masih ok dan cuma sakit2 tekak biasa..
Hari Selasa : suhu badan ummi 38.9 degrees, demam Ummar dah makin okey, cuma selsema dan batuk je..ayah plak selsema dah mula menyerang..
Hari Rabu : suhu badan ayah 39.8 degrees..kesian ayah sakit kepala..dapat mc dua hari..Ummar lak asik muntahkan lendir+susu..tp bagus la..kuar le kahak2 n lendir dia tu...cumanya budak comey ni dh xbrani nak minum susu..sanggup menahan lapar n dahaga..Ummi lak dh sehat alhamdulillah..kalu tak mana nak pegang keyboard ni haa.  


Berselang seli..Alhamdulillah bukan serentak..bolehla saling tengok tengokkan..
Kebetulan masa demam tu kami sekeluarga bermalam di Bertam 2 malam sbb kat umah xda air..
Tumpang rumah kakak..dorg satu family pon demam gak..tapi ada adik2..import dari Sg petani..
Minta dtg tlg jagakan Ummar masa ummi demam.

Tapi apa2 pun syukur la demam biasa2 saja..
Allah saja nak uji tu..
Supaya bermuhasabah diri sikit..
Kami redha
Apalah sgt ujian ini jika nak dibandingkan dengan limpahan nikmat-kesenangan, kegembiraan, ketenangan,kebahagiaan dari DIA yang dah kami sekeluarga dapat sepanjang setahun nie ...
Semoga itu tanda yg Allah masih sayang dan masih ingat kita..
Syukur Ya Allah..
Jadikanlah kami hamba Mu yg sentiasa mensyukuri segala nikmatMu dan tidak pula menjadi hamba yg kufur apabila didatangkan dugaan dan ujian..redhakanlah dah tabahkanlah hati kami..Amiin Ya Allah..

14 December 2010

Nanges



Masa mula2 suami dpt surat untuk berkursus, terus dia tepon suh ikut dia..
Tp cuti kali ni aku kena jaga SPM..
pasrah sgt rasa masa tu..Nak itot tp xdpt sbb tau tugas rasmi mcm ni mmg xbleh kompromi punya....
Besoknya aku try tanya Ketua Pengawas tu ( Chinese lelaki )...
Dalam ati berharap dapat kelepasan walaupon tahu peluangnya tipis...
Tetapi..tanpa disangka2..

Alhamdulillah...xtanya banyak terus dia bagi..
Siap semangat cakap,
 "Mmg betul xapa..u pegila..lagipon tinggal 3 hari lagi..we all pakat2 cover u..jangan risaula" bila aku dengan mata bercahaya+wajah ala2 bersalah kata "Betul ke ni xapa?"
Alhamdulillah sangat..Allah bukakan ati dia utk benarkan aku pi
Baik betul cikgu ni...Terharu aku..Ada lagi org camni kat dunia ni ek..
Dia ni lagi 2, 3 tahun nak pencen..kira macam pangkat ayah la..
Bagus betul.
Cikgu ni aku rasa mempunyai sikap bertimbangrasa yang sangat tinggi..
Walaupun bukan pada bangsa dia..
Wah..tiba2 aku rasa macam semangat 1 Malaysia..hehe

Seronok ngikut suami pg kursus ni bukannya apa..
Satu- sbb suami ni jenis yg suka berteman kalu g mana2..
Dua- sbb bleh bwk Muhammad Ummar Uwais jalan2..
Last time dtg Bangi  ni pon masa bulan Mac ari tu..masa baru leh pusing2 bdn..
Padahal masa dia dlm peyot ummi lg, almost every weeks dtg sini jumpa ayahnya..
Skang ni kan dia dah bleh berjalan..bagi dia rasa syokla sket ronda2..
Tiga- sbb kami bleh pi jumpa kawan2 yg berkelapangan utk bertemu..sambil menyelam minum air..
Empat- sbb ummi suka jalan2..n suka ngikut ayah.dan mgkn juga bley shoping sebarang dua utk ummar..hehe
( Susunan yg sebenarnya adalah empat,satu,dua,tiga =p )



Selingan : Budak kecik banyak akal dah pandai bukak cover tin susu..;)


Oh.ada satu.video yg ingin diupload 
malangnya xberjaya 
memaparkan anak bujang saya yg menangis2 sbb kena tinggal dgn ayahnya..
Ayah kuar melepak di Faris Maju..hehe..
Ummar mmg xsuka masuk bilik hotel ni. Mungkin sbb ruang yg terhad untuk dia bermain..
Syiannnnnnya anak ummi..
Dkt stgh jam dia menangis..tapi ummi musykil gakla..kdg2 tgk cam air mata xkuar pon.
bila amik gambar, dia stop sekejap..pastu smbg balik..hehe
ummi pujuk2, xjalan jugak..siap pegang tgn ummi nak bawak ke pintu..
Sah!mmg nak ngikut n nak ajak kuar jalan..
Last2..ummi amik kamera rakam keletah Ummar omei ni utk kenangan...
Tapi terpaksa berhentikan rakaman bila ada adegan mencurah susu ke lantai..hehe

12 December 2010

RINDU



Bulan Disember ramai kawan2 yg mengadakan kenduri kendara..Antara yg termasuk dlm list wajib-pergi-walau-macammana-pun ialah majlis perkahwinan one of my buddy ever..Aznida dengan pasangannya Hafiz yg juga merupakan teman persekolahan dulu..atau lebih dikenali sebagai Nida & Zack..If not mistaken, mereka adalah pasangan jodoh satu batch yang ke.....sat nak kira sat...(lea-zarip,has-syukri,nu'on-ujai, bota-kern, najwa-bob)..oh..yg ke 7 sudah...ramai gak rupanya yg terjatuh hati sesama batch ni..padahal dulu masing2 punyala jual mahal masa sekolah..

Sehari sebelum kenduri, aku pergi menjengah bakal pengantin..pegi seorang diri dengan harapan dapat menolong apa2 yg patut..Ummar kena tinggal dgn tokma skejap ya..sori ya sayang...
Masa drive otw ke rumah Nida di Kota Sarang Semut, Kedah,mcm2 berlegar kat kepala aku..entah kenapa rasa sayu menyelubungi hati ini..ibarat 'slide show'. satu persatu kenangan kami berdua ligat bermain di otakku...sayu n sedih sangat..tap2 air mata jatuh..cite kat suami, n mcm biasala dia usik cakap over,patutnya kawan kawen, seronokla..seronok tu mmg la seronok bang...hehe..tp xtaula tiba2 jd gitu..sedih tau..mcm rasa akan kehilangan kawan yg paling rapat..

rasa kejap ja masa berlalu..sangat banyak kenangan..ingat lagi dulu mula rapat masa f4..kesnya aku dengan dia duk sekatil..nida katil bawah, aku katil atas..nida selalu ungkit peristiwa menunggu di rak kasut..kata dia aku ni sombong..kena org lain buat move dulu kalu nak jadi kawan..sbg cth..malu nak suh dia tunggu pg2 utk g sekolah sama2..aku ni jenisnya xsuka memaksa..walaupun sbnrnya nak berjalan sekali ke kelas tp segan nak gtau..sbbnya dia slalu siap awal..maklumla pelajar cemerlang..jalanpon laju..tu yg last2 dia wat langkah pertama..ingatkan dia dh pegi..pastu nampak ada org tunggu kat rak kasut..dia xckp apa pon..dalam hati "eh, xpegi lagi..dia ni tunggu sapa?"..wat dek je la..then bila aku siap pakai kasut, dia pon ckp 'jom'".la,tunggu aku rupanya"..terharu toksah cakapla...ingat lagi pagi2 masa org lain sibuk membuai mimpi tapi nida dah bangun dah..bancuh milo pastu menyandar kat tepi katil baca buku biologi..sangat rajin..kagum betul..sbb nida ni jenisnya kalu nak sesuatu mmg akan usaha sungguh2..

kalau cuti2 pon kami masih berjumpa..selalu pegi umah Nida..n kalu pegi wajib tido..dulu2 masa sekolah slalu pegi dengan Nazwah,Mena n Mus.tido umah Nida..ada sekali tu nida bawak aku ngan mena g umah tok dia.mmg jakun sgt bila dia bwk g bendang..1st time menjejakkan kaki di atas batas bendang..perasaan? owh..sgt takut n jakun okeh..macam rasa kaki nak tenggelam dalam tanah bila melangkah n asyik menjerit ja everytime melangkah.lagi risau bila ada katak n etc..huahuahua..then malam tu tumbuk daun inai n pakai ramai2..tok nida sgt baik..sayang dia..pernah satu mlm aku batuk kong kong kong, then dia bangun g amik daun sireh pastu letak gula then bagi aku mkn...sbnrnya xmau makan..tp sbb hormatkan org tua aku kunyah juga..dengan izin allah, alhamdulillah kurang dah batuk aku pada mlm tu..satu lagi peristiwa yg paling xleh lupa..nida ada cita pasal sepupu lelaki dia yg sebaya.dulunya baik, pandai n alim tp tiba2 berubah pakai rantai n sbgnya.mcm ada konflik identiti la mamat ni...then xtau napa kami berdua rasa bertanggungjawab nak bagi dia insaf.rasa mcm penyelamat dunia tau masa tu..hehe..pastu ada skali tu aku pi umah dia n kami menjalankan tugas..wat keja masa mak ayah dia xda..telefon budak laki ni guna telefon umah.tp telefon tu kami panggil telefon 'makan' sbb kalu nak bercakap kena tunduk kat speaker dia n wat mcm gaya makan.telefon ni wireless tp gagang dia dah hilang xtau pi mana..jd kalu nak bercakap mmg kena wat loudspeaker.nasibla kami wat keja kat tingkat atas umah dia..pastu bermulala episod mentarbiyah sepupu dia..akula yg jadi jurucakap sbb nida takut sepupu dia cam suara..tp mmg kelakarla masa tu.sampai termimpi2 lagi..mimpi mamat tu tepon aku cakap"awak dah berubah..awak semakin penyegan"..ending kisah ini ialah kami terkantoi..n dia dah kenai aku pon..segan gila rasa..

masa cuti matriks aku keja kat opis ayah nida...jadi tukang key-in data bancian masa..seronok sangat masa tu..dapat gaji banyakla jugak..then g shopping kat Bukit Kayu Hitam..beli present utk makngah n pakngah (mak n ayah nida) tanda terima kasih sbb tumpangkan aku selama sebulan lebih kat umah dia..sejak matriks plak pegi dgn wandi..mmg antara destinasi wajib kami..

oh..ada lagi..masa gaduh2 dulu..yg tu pahit..sedih.tp kelakar pon ye...pasal mercun..nak dekat SPM plak masa tuh..agak terganggu la.then after SPM nida kol, ktorg clarify everythig...best part...berdamai! hehe cam kanak2..=)



dan macam2 lagi....


one word best descibe my feeling...RINDU!

03 December 2010

Mengenali KAMU dengan lebih dekat

Wah wah wah...pertama kali di tag..haruslah disempurnakan..excited okeh! hehe..thanx ibu 'Aqil..Ada sebabla nak memblog dek kerana ini..

oh..25 fakta yer?meh baca meh..lai lai lai..

  1. Nama penuh Syuhrah Soleha binti Jaafar..Syuhrah tu maksudnya kemasyuran ye.=)..Jaafar lak maksudnya air sungai yg mengalir..hehe
  2.  
  1. Eh, masyur ke i ni? fofular ke? Entah le..Tp yg penting skang aku mengajar kat SMKA Al Mashoor (L), Penang. Cikgi Syuhrah.

14 November 2010

Ibu mengandung

Time kenduri kawen wandi -bergambar dgn kawan2 baik di matjiwa..
yg dua anak dara sunti lagi tu pon xlama lg dah..insyaallah..


Wajah bahagia ibu mengandung..yg belah kiri tu je ye..yg kanan tu nampak je cam peknen tp sbnrnya bkn =p 



Tahniah Wandi..
Im soooo happy for u..;D
Bkl bergelar ibu dis december..Due date 11 / 12..xlama dah tu..
Aku tersangatla yakin hg akan menjadi ibu yg sangat baik...
Moga dipermudahkan semuanya ya..Ameen..
Love You So Much, dear!

Kagumnya aku..

Sumpah!...aku tersangatla kagum dan tabik kepada mereka2 ini...


  • ibu bekerja yg menyusui anak sepenuhnya..mmg kagum siot..sbb aku tahu banyak cabaran dan pengorbanan yg depa terpaksa lalui demi memberikan yg terbaik kpd anak yg tersayang..

  • ibu mengandung yang berjauhan dengan keluarga dan suami tersayang...oh yg ni aku penah rasa..sbb tu kagum..;) 

  • ibu dan anak yg jauh dari suami dan keluarga kerana tuntutan kerjaya..huhu..sedihnya membayangkan..nasibla aku dh dpt tukar once ummar lahir..rejeki ummar uwais la tu..ummi numpang aja..

Tapi semua yg berlaku pasti ada hikmahnya..macam yg jauh dari suami dan keluarga tu, aku sgt pasti yg ibu dan anak akn mempunyai bonding yg sgt utuh..dan mereka juga pastinya akan menjadi insan yg physically n mentally strong..tambah2 si ibu..sbb mmg harus jadi-strong-walau-macam-mana-pon. dan si anak la yg jd pembakar dan penguat semangatnya..mereka harus redha dan yakin bahawa ini adalah yg terbaik buat mereka..kerana ALLAH MAHA MENGETAHUI.. 

01 November 2010

Quick Update..

Salam semua..

baru2 ni aku baru tersedar yg aku rupanya lebih gemar membaca daripada menulis..
Pada usia 26 tahun baru tersedar?hehe..
Sebabnya once jari nak tekan keyboard, idea yg sbelum ni mencurah2 trus blank..erk..
tp membaca entri org sgt loike tau..
Apakah?Kenapakah?Bagaimanakah?

Sebab tu la aku suka sgt BW..
sampaikan kdg2 duk tgk blog org len x berupdate, siap terpacul dari mulut ni..
"aik..pasaipa xdak entry baru ni?"..
heh..Manyak cantek..asyik nak menerima..nak memberi jarang2 sekali..;p

Okeyla..aku ingat nak update sketla apa2 yg teringat..

-Muhammad Ummar Uwais skrg ni dh makin cerdik versi dia sendiri..
  • Dah pandai naik keta menan dia.Tp setiap kali naik dia mesti guna kaki kiri. Sbb tu dia akan jadi terbalik (stereng kat depan kepala mengadap ke belakang) kalu naik dari sebelah kanan keta. 
  • Asal nampak kami siap2 nak kuar, dia awal2 lagi dah g amik kasut dia.kdg2 siap pakai kasut keja ayah dia yg besar gedabaks tu.
  • Kalau pegang kunci rumah dia akan lari pegi kat pintu utama then jengket kaki kunun2 nak masukkan kunci dalam lubang kunci. Dh mcm org nak lari dari rumah pon ada aku tgk.hehe
  • Tabiat menarik rambut kanak2 len makin menjadi2 menurut cerita dari pengasuh ummar.Rambut aku yg xberapa nak kanak2 dah ni pon dia suka tarik jugak everytime nak minum susu. isk.anak ummi nie..
  • xmahu didukung atau dipimpin dah kalu jalan2 kat pasaraya..n slalu menapak ikut gadis2 comel yg lalu tepi dia..oh..yg nie menakutkan okeh..
Semoga jadik anak soleh Ummar Uwais k..

Mcm byk lg nak ditulis..tp dah terlupa..adoi..makin nyanyuk skrg nie..huhu

25 October 2010

Panjang Umurnya..

Salam..

Sunyi sungguh laman aku nie..nak wat camna..
tuan dia yg malas ni jarang2 jenguk..bz la kengkononnya kan..hehe ~cliche..=p
start masuk bln oktober, mmg akan rasa cam pantas je masa berlalu..
pejam celik..tau2 dah nak kena set azam taun baru la sgt..
syllabus taun ni utk bdk2 yg aku ngajar pon dah habes dari bln lepas lagik.
lega perut rasa..fuuh...

sejak cuti raya haritu, tiap2 hari sabtu ada je keje..hoh..penat wey..
terkocoh2 ke sana sini.. mau kurus aku nanti..hehe *mimpi*

15 Oktober lepas besday en hubby.excited aku tunggu dari bulan sept lagik..
mcm2 planning sbnrnya...konon2 nak tempah cupcakes buh edible image arsenal la kat sini..
nak selebret mkn tmpat spesel la n mcm2 lgk..hehe


Last2 aku beli 1 slice cake SR + pretzel Auntie Annes 4 ketui + Pizza Tuna RM 4.79 kat La boheme..
Tu jer..Malam 14 Okt tu 3 beranak dok mkn mengadap sambil bersila..
Wish2 Hepy Besday, wish loving2 bagai then tido..
Sok paginya kul 645pg b drive g skolah aku senyap2 g letak Kad Besday 2 keping ( 1 dari aku, 1 dari Ummar) ngan sekotak hadiah kat atas dashboard kete..

Dalam kul 725 en hubby cayunk kol

Dia:  Syu dah sampai sekolah lum ?
Aku : Dah. Baru pas punch. Dah bertolak syg?
Dia: Blum.baru masuk keta. Ni syu wat seprise kat abg ka?
Aku : Oo..dh tgk la ni..terharu dak? *sambil senyum2 bangga*
Dia : Tu la..mcm terharu jgk..*sambil kesat2 air mata* (teet..yg ni aku tipu!=p)
Aku : Dah baca kad Ummar?dia yg tulis conteng sendiri tau...
Dia : Heee...;) *suara bahagia*
............................................................................................................




Ya Allah ya Tuhan kami..
Lindungilah dan peliharalah suami kesayanganku Mohammad Rifaee bin Ahmad..
Kurniakan kepadanya  kesihatan yang baik,
limpahan rezeki dan nikmat,
hati yang tenang dan tenteram, 
lapangkanla dadanya,
dan berikan hanya yang terbaik buatnya..

Jadikanlah suamiku hamba yang taat kepada Mu,
Sayang dan kasih kepada Mu,
Sayang dan kasih kepada ibubapanya,
Sayang dan kasih kepada ibubapa mertuanya,
Sayang dan kasih kepada isteri dan anak-anaknya..

Amin ya Rabbal alamin...






23 October 2010

Best lagu nie..tenyum...;)



Senyum senyum senyum
Senyum senyum

Verse
 

Kacak luar
Kacak dalam
Kacak dengar sini
Kalau saya senyum
Awak mesti senyum sekali
Kalau kita senyum
Semua orang berjangkit
Bila semua orang senyum
Dunia tiada penyakit

Chorus
 

Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
tak perlu kata apa-apa

Akhirnya sempurna tiga album pertama
 
Bunyi macam koleksi hits terbaik orang lama
Dah ku kata ku takkan henti sampai tua bangka
Kalau habis abjad aku rap dengan angka
Satu dua tiga anugerah diterima
Oh itu tahun lepas tahun ini cuma dua
Tersenyum tiap kali kalah dengan Nurhaliza
Ditertawakan oleh anakku Inca Medina

Oh Inca Medina orang secantik nama
 
Cantik luar cantik dalam cantik macam mama
Hati macam grandmanya anginnya macam papa
Kalau dah merajuk nampak muncung sampai sana
Sebelum jadi drama dah tahu nak buat apa
Nyanyi balik lagu ayat lama ayat mama
Wanita hari ini jaga sensitiviti
Kalau buah hati merajuk boleh cuba ayat ini

Ay cantik luar cantik dalam cantik dengar sini
 
Kalau cantik senyum cantik mesti cantik lagi
Senyum sikit nak tengok ada tak lesung pipit
Kalau tak ada pun aku masih mahu cubit

Ulang Verse
 
Ulang Chorus


Ay buai tinggi-tinggi sampai ke puncak awan
 
Dengan kumulus dan nimbus aku berkawan
Aku bukan rupawan aku bukan jutawan
Tapi aku punya satu senyuman yang menawan

Baru mukadimah nampak macam sudah tertawan
 
Dengar kata hati perasaan jangan dilawan
Kalau takut mula-mula kita boleh berkawan
Duduk dulu biar ku belanja kopi secawan
Apa rasa sentiasa jadi bahan perhatian
Apa rasa jadi cantik kacuk cina pakistan
Apa rasa jadi seksi suka tak diperhatikan
Apa rasanya terima bertubi-tubi puji-pujian

Tu boleh pun senyum cantiknya gigi
 
Sepuluh markah penuh seharusnya ku beri
Wanita hari ini harus pepandai puji
Kalau dia jual mahal boleh cuba lagu ini

Ay cantik luar cantik dalam cantik dengar sini
 
Kalau cantik senyum cantik mesti cantik lagi
Senyum sikit nak tengok ada tak lesung pipit
Kalau tak ada pun aku masih mahu cubit



....................................................................................................................................................................




Ummar Renyih..=)
....................................................................................................................................................................

07 October 2010

Buas ker anak ummi ni?

Aiseyman..td pengasuh ummar tibe2 cakap..

"ummar buas sgt la la ni"..huhu..sentap kejap aku dgr intro dia ptg td..buas ni kalo org utara ckp merujuk kepada perlakuan yg xreti duk diam..kalo bahasa positifnya...aktif la...

"pastuh duk tarik rambut Awal je hari ni" 

kecik hati hokey kalo tibe2 dgr org kata kat anak kita camtuh..mule la kpala hotak aku ligat dok pikir alternatif nak hantar ummar kat lain plak..mmgla dia xda ckp xmo jaga ummar dah..tp aku ni yg sentap lebey..

yerla...nada dia ckp tu bunyik cam org putus asa n mengeluh..mcm xlarat sgt dh nak melayan anak bujang aku..mau xresah aku dibuatnya..


huwaaaaaaa..nak nanges aa camnih..
buas sgt ke hero aku nih kat umah dia?
bila duk umah ngan aku ok jek aku rasa..
still in control la..

adoyai..

28 September 2010

Menyusun keluarga

Baru saja mendapatkan majalah Pa & Ma edisi Oktober seminggu lepas.ada satu artikel yg menarik perhatian....... 

HUKUM MERANCANG KELUARGA MENURUT KEPUTUSAN JAWATAN KUASA FATWA KEBANGSAAN.

1. Keputusan Muzakarah Jawatan kuasa Fatwa Kali ke-5 pada 22 November 1973:
Menggalakkan amalan perancangan kepada umum adalah haram tetapi bagi orang perseorangan atas sebab2 yang tertentu adalah diharuskan.

2. Keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kali ke 12 pada 20 Februari 1977:
Merancang keluarga mengandungi  bahagian -

a) memandulkan lelaki atau perempuan adalah haram!
b) mencegah kelahiran atau mengehadkan bilangan anak adalah haram melainkan dengan sebab - sebab yang diharuskan syarak bagi orang2 perseorangan dan...
c) menyusun keluarga daripada segi kesihatan pelajaran dan kebahagiaan dengan cara yang lain daripada dua cara di atas adalah harus..



Ya..MENYUSUN KELUARGA..
itulah istilah yang paling tepat untuk merujuk kepada perancangan keluarga yang diamalkan pada hari ini.

Bagi aku setiap ibubapa berhak untuk memilih untuk menyusun keluarga dari segi kelahiran anak yg pertama atau jarak kelahiran antara anak2 yg seterusnya.

Kaedah perancangan atau penyusunan juga pelbagai.Semuanya atas pilihan masing2. 

Dlu2 pernah gakla aku try makan pil perancang Yasmin selama dua bulan lepas habis pantang bersalin. Pil ni lebih kepada tujuan kosmetik kata doktor aku. Memang ye.Kulit aku jadi gebu gebas  dan jarang ada jerawat sepanjang aku consume pil tu.  

Part yg xbestnya, dua bulan aku jadi senggugut sampai rasa nak demam tiap kali nak dtg peot. padahal dari zaman anak dara sampaila kawen, xpnah aku dapat senggugut ni.

Then after discuss ngan suami aku yg sgt memahami ni, dia bersetuju utk aku menghentikan pengambilan pil dan kami sepakat membawa berkat  memilih utk mengamalkan kaedah semulajadi.

ALHAMDULILLAH dengan izin Nya, sehingga sekarang umur Ummar pon dah menjangkau 1 thn ++, DAN kaedah yg digunakan ternyata berjaya.

Tapi penyakit lain pulak yg dtg. Semenjak dua menjak ni aku jadi rindukan bau dan tangisan newborn baby...jadik angau semacam...emo semacam..Tgk gambo anak2 membe yg baru lahir, bergenang air mata aku..teringat masa lahirkan ummar dulu..Tambah2 tgk hero manja aku yg comel tu dh laju berjalan..rasa mcm dia dh besar enuff utk ada adik n pimpin tgn adiknya.hehe..

Bila aku ajukan bnda ni kat mak aku, dia ckp 'ala..tunggula ummar besar sket..kesian dia kecik lagi'
Lagipon mak aku ckp dia tau mcm mana rasanya ada anak kecik rapat2..hemm..
dilema dilema...

lagi satu sebabnya yg buat aku xsabar nak adik utk ummar ni jgk adalah krn aku nak sempurnakan impian yang aku xberjaya laksanakan utk ummar dulu. utk Fully BF anak aku.

Sebabnya Ummar Uwais kesayangan ummi dia ni hanya sempat menikmati titisan susu umminya selama kurang dari 2 bulan sj...Tp aku xsesal.sungguh aku xsesal.di saat keliling aku sume memperkatakan ttg betapa ruginya tidak menyusui anak2 sendirik. sebab aku tahu Allah maha mengetahui apa yg terbaik utk hambanya.apa yang terjadi penuh dgn hikmah..YA..PENUH HIKMAH..dan hanya Allah saja yang mengetahui betapa aku pon mahu yg terbaik utk anakku..tapi aku tetap bersyukur yang amat..krn Yg Bestnya..Ummar dapat sepenuhnya susu yg mengandungi kolostrum sebab selama 1 minggu lepas lahir dia menyusu sepenuhnya dariku wp terpaksa ulang alik ke hospital setiap hari. Alhamdulillah.  See..Tuhan Maha Adil kan.Maha pemurah..DIA tetap memberi walaupon mungkin xbanyak dan xlama mcm bayi lain..;) Alhamdulillah lagi sekali...
 
Apa2pon, Breastpump Avent ISIS iQ UNO aku dah bertukar milik buat sementara waktu. Semoga ia terus berjasa untuk kakngah..yay..Caiyok2 to all BF mommies out there..dont giv up..if only that u know,u all are inspiring others! ;)

Oh..apa2 pon xkira..taun depan Insyaallah tetap akan ada Uwais atau Auni junior..heeee ( dengan penuh konpiden buat statement tanpa tanya en hubby =p)

-----------------------------------------------------------------------------------------
Jom layankan piccas di bawah sambil kita perhatikan 
evolusi fizikal bayi yang bernama 
Muhammad Ummar Uwais bin Mohammad Rifaee,
kesayangan hati hamba ini...;)
----------------------------------------------------------------------------------------



Zzasssssssss...!!







































---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
melayan perasaan sambil tgk gambar2 ummar sejak lahir...
agak berbeza bukan? sampaikan ada kwn2 yg bergurau ckp kami tertukar anak..
masa lepas lahir tu kulit gelap lagik..tp gelap2 pon anak ummi dgn ayah jgk..
xkesah pon..
gelap2 berkilat pon comey bangat kami rasa..
kami duk rasa anak kami la paling comey kat dunia skalik time tu sampaila skrg
sayang sangat kat ummar..
jadik anak soleh ya sayang..jadik pembela ummi dan ayah..
pengubat duka lara ummi..
SAYANG UMMAR BUCUK NI.. ;)))
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------