30 December 2010

Our precious!


Bleh bertahan dalam trolley for less than half an hour only!!hehe 

Ummar's first official vacation!

Ikan2 pemberian ucu Ummar!

OOps..ini baju seksi saya yang terakhir..
no more seksi2 after this.! Insyaallah.

Hari Raya Aidiladha yang lalu

Mainan2 kepunyaan Ummar yang boleh dibilang dengan jari!

Genetik??Oh tidakkk!!

Dah mau digosokkan gigi..GOODBOY!

For fun~Ayah tanam Ummar@ Feringghi beach..December 2010!

Jam tangan Spiderman hadiah dari acik!

Tu dia..Tumpah susu lagi!hehe

Gigih nak sangkut bakul kat tengkuk..haish!

Lepas hantar ayah di ILSAS!

Kasut bunyik 'peet peet'  dalam kenangan!

Dah pandai panjat meja makan sampai ke atas. memang HERO!!


And last but not least........



































~The smile that melts our hearts!!~











p/s : Gabungan semua gambar dlm satu entry..senang..hehe..Ummar Uwais yg makin manja dalam 2, 3 minggu ni..xbleh manja2 sgt dh la ya syg..ummi dah kena work minggu depan..ummar xmo nangis2 kat skool eh..abang anak ummi ni kan strong :)

Demam 3 beranak

Whoaaa...3 beranak demam kali ni!
Agak mencabar minggu ini..Ummar yg duluan demam..masa pulang ke kampung di Alor Setar hujung minggu lepas..cuma alhamdulillah kami xdemam teruk serentak..Kesian kat budak kecik tu la..panas sgt badannya sampai terlantar je..mujur maktok jelum kepala dgn air ramasan daun bunga raya putih..keluar air hangat..risau bdk2 ni..takut tarik..nauzubillah..

Hari Isnin : suhu badan Ummar 40.8 degrees, ummi dan ayah masih ok dan cuma sakit2 tekak biasa..
Hari Selasa : suhu badan ummi 38.9 degrees, demam Ummar dah makin okey, cuma selsema dan batuk je..ayah plak selsema dah mula menyerang..
Hari Rabu : suhu badan ayah 39.8 degrees..kesian ayah sakit kepala..dapat mc dua hari..Ummar lak asik muntahkan lendir+susu..tp bagus la..kuar le kahak2 n lendir dia tu...cumanya budak comey ni dh xbrani nak minum susu..sanggup menahan lapar n dahaga..Ummi lak dh sehat alhamdulillah..kalu tak mana nak pegang keyboard ni haa.  


Berselang seli..Alhamdulillah bukan serentak..bolehla saling tengok tengokkan..
Kebetulan masa demam tu kami sekeluarga bermalam di Bertam 2 malam sbb kat umah xda air..
Tumpang rumah kakak..dorg satu family pon demam gak..tapi ada adik2..import dari Sg petani..
Minta dtg tlg jagakan Ummar masa ummi demam.

Tapi apa2 pun syukur la demam biasa2 saja..
Allah saja nak uji tu..
Supaya bermuhasabah diri sikit..
Kami redha
Apalah sgt ujian ini jika nak dibandingkan dengan limpahan nikmat-kesenangan, kegembiraan, ketenangan,kebahagiaan dari DIA yang dah kami sekeluarga dapat sepanjang setahun nie ...
Semoga itu tanda yg Allah masih sayang dan masih ingat kita..
Syukur Ya Allah..
Jadikanlah kami hamba Mu yg sentiasa mensyukuri segala nikmatMu dan tidak pula menjadi hamba yg kufur apabila didatangkan dugaan dan ujian..redhakanlah dah tabahkanlah hati kami..Amiin Ya Allah..

14 December 2010

Nanges



Masa mula2 suami dpt surat untuk berkursus, terus dia tepon suh ikut dia..
Tp cuti kali ni aku kena jaga SPM..
pasrah sgt rasa masa tu..Nak itot tp xdpt sbb tau tugas rasmi mcm ni mmg xbleh kompromi punya....
Besoknya aku try tanya Ketua Pengawas tu ( Chinese lelaki )...
Dalam ati berharap dapat kelepasan walaupon tahu peluangnya tipis...
Tetapi..tanpa disangka2..

Alhamdulillah...xtanya banyak terus dia bagi..
Siap semangat cakap,
 "Mmg betul xapa..u pegila..lagipon tinggal 3 hari lagi..we all pakat2 cover u..jangan risaula" bila aku dengan mata bercahaya+wajah ala2 bersalah kata "Betul ke ni xapa?"
Alhamdulillah sangat..Allah bukakan ati dia utk benarkan aku pi
Baik betul cikgu ni...Terharu aku..Ada lagi org camni kat dunia ni ek..
Dia ni lagi 2, 3 tahun nak pencen..kira macam pangkat ayah la..
Bagus betul.
Cikgu ni aku rasa mempunyai sikap bertimbangrasa yang sangat tinggi..
Walaupun bukan pada bangsa dia..
Wah..tiba2 aku rasa macam semangat 1 Malaysia..hehe

Seronok ngikut suami pg kursus ni bukannya apa..
Satu- sbb suami ni jenis yg suka berteman kalu g mana2..
Dua- sbb bleh bwk Muhammad Ummar Uwais jalan2..
Last time dtg Bangi  ni pon masa bulan Mac ari tu..masa baru leh pusing2 bdn..
Padahal masa dia dlm peyot ummi lg, almost every weeks dtg sini jumpa ayahnya..
Skang ni kan dia dah bleh berjalan..bagi dia rasa syokla sket ronda2..
Tiga- sbb kami bleh pi jumpa kawan2 yg berkelapangan utk bertemu..sambil menyelam minum air..
Empat- sbb ummi suka jalan2..n suka ngikut ayah.dan mgkn juga bley shoping sebarang dua utk ummar..hehe
( Susunan yg sebenarnya adalah empat,satu,dua,tiga =p )



Selingan : Budak kecik banyak akal dah pandai bukak cover tin susu..;)


Oh.ada satu.video yg ingin diupload 
malangnya xberjaya 
memaparkan anak bujang saya yg menangis2 sbb kena tinggal dgn ayahnya..
Ayah kuar melepak di Faris Maju..hehe..
Ummar mmg xsuka masuk bilik hotel ni. Mungkin sbb ruang yg terhad untuk dia bermain..
Syiannnnnnya anak ummi..
Dkt stgh jam dia menangis..tapi ummi musykil gakla..kdg2 tgk cam air mata xkuar pon.
bila amik gambar, dia stop sekejap..pastu smbg balik..hehe
ummi pujuk2, xjalan jugak..siap pegang tgn ummi nak bawak ke pintu..
Sah!mmg nak ngikut n nak ajak kuar jalan..
Last2..ummi amik kamera rakam keletah Ummar omei ni utk kenangan...
Tapi terpaksa berhentikan rakaman bila ada adegan mencurah susu ke lantai..hehe

12 December 2010

RINDU



Bulan Disember ramai kawan2 yg mengadakan kenduri kendara..Antara yg termasuk dlm list wajib-pergi-walau-macammana-pun ialah majlis perkahwinan one of my buddy ever..Aznida dengan pasangannya Hafiz yg juga merupakan teman persekolahan dulu..atau lebih dikenali sebagai Nida & Zack..If not mistaken, mereka adalah pasangan jodoh satu batch yang ke.....sat nak kira sat...(lea-zarip,has-syukri,nu'on-ujai, bota-kern, najwa-bob)..oh..yg ke 7 sudah...ramai gak rupanya yg terjatuh hati sesama batch ni..padahal dulu masing2 punyala jual mahal masa sekolah..

Sehari sebelum kenduri, aku pergi menjengah bakal pengantin..pegi seorang diri dengan harapan dapat menolong apa2 yg patut..Ummar kena tinggal dgn tokma skejap ya..sori ya sayang...
Masa drive otw ke rumah Nida di Kota Sarang Semut, Kedah,mcm2 berlegar kat kepala aku..entah kenapa rasa sayu menyelubungi hati ini..ibarat 'slide show'. satu persatu kenangan kami berdua ligat bermain di otakku...sayu n sedih sangat..tap2 air mata jatuh..cite kat suami, n mcm biasala dia usik cakap over,patutnya kawan kawen, seronokla..seronok tu mmg la seronok bang...hehe..tp xtaula tiba2 jd gitu..sedih tau..mcm rasa akan kehilangan kawan yg paling rapat..

rasa kejap ja masa berlalu..sangat banyak kenangan..ingat lagi dulu mula rapat masa f4..kesnya aku dengan dia duk sekatil..nida katil bawah, aku katil atas..nida selalu ungkit peristiwa menunggu di rak kasut..kata dia aku ni sombong..kena org lain buat move dulu kalu nak jadi kawan..sbg cth..malu nak suh dia tunggu pg2 utk g sekolah sama2..aku ni jenisnya xsuka memaksa..walaupun sbnrnya nak berjalan sekali ke kelas tp segan nak gtau..sbbnya dia slalu siap awal..maklumla pelajar cemerlang..jalanpon laju..tu yg last2 dia wat langkah pertama..ingatkan dia dh pegi..pastu nampak ada org tunggu kat rak kasut..dia xckp apa pon..dalam hati "eh, xpegi lagi..dia ni tunggu sapa?"..wat dek je la..then bila aku siap pakai kasut, dia pon ckp 'jom'".la,tunggu aku rupanya"..terharu toksah cakapla...ingat lagi pagi2 masa org lain sibuk membuai mimpi tapi nida dah bangun dah..bancuh milo pastu menyandar kat tepi katil baca buku biologi..sangat rajin..kagum betul..sbb nida ni jenisnya kalu nak sesuatu mmg akan usaha sungguh2..

kalau cuti2 pon kami masih berjumpa..selalu pegi umah Nida..n kalu pegi wajib tido..dulu2 masa sekolah slalu pegi dengan Nazwah,Mena n Mus.tido umah Nida..ada sekali tu nida bawak aku ngan mena g umah tok dia.mmg jakun sgt bila dia bwk g bendang..1st time menjejakkan kaki di atas batas bendang..perasaan? owh..sgt takut n jakun okeh..macam rasa kaki nak tenggelam dalam tanah bila melangkah n asyik menjerit ja everytime melangkah.lagi risau bila ada katak n etc..huahuahua..then malam tu tumbuk daun inai n pakai ramai2..tok nida sgt baik..sayang dia..pernah satu mlm aku batuk kong kong kong, then dia bangun g amik daun sireh pastu letak gula then bagi aku mkn...sbnrnya xmau makan..tp sbb hormatkan org tua aku kunyah juga..dengan izin allah, alhamdulillah kurang dah batuk aku pada mlm tu..satu lagi peristiwa yg paling xleh lupa..nida ada cita pasal sepupu lelaki dia yg sebaya.dulunya baik, pandai n alim tp tiba2 berubah pakai rantai n sbgnya.mcm ada konflik identiti la mamat ni...then xtau napa kami berdua rasa bertanggungjawab nak bagi dia insaf.rasa mcm penyelamat dunia tau masa tu..hehe..pastu ada skali tu aku pi umah dia n kami menjalankan tugas..wat keja masa mak ayah dia xda..telefon budak laki ni guna telefon umah.tp telefon tu kami panggil telefon 'makan' sbb kalu nak bercakap kena tunduk kat speaker dia n wat mcm gaya makan.telefon ni wireless tp gagang dia dah hilang xtau pi mana..jd kalu nak bercakap mmg kena wat loudspeaker.nasibla kami wat keja kat tingkat atas umah dia..pastu bermulala episod mentarbiyah sepupu dia..akula yg jadi jurucakap sbb nida takut sepupu dia cam suara..tp mmg kelakarla masa tu.sampai termimpi2 lagi..mimpi mamat tu tepon aku cakap"awak dah berubah..awak semakin penyegan"..ending kisah ini ialah kami terkantoi..n dia dah kenai aku pon..segan gila rasa..

masa cuti matriks aku keja kat opis ayah nida...jadi tukang key-in data bancian masa..seronok sangat masa tu..dapat gaji banyakla jugak..then g shopping kat Bukit Kayu Hitam..beli present utk makngah n pakngah (mak n ayah nida) tanda terima kasih sbb tumpangkan aku selama sebulan lebih kat umah dia..sejak matriks plak pegi dgn wandi..mmg antara destinasi wajib kami..

oh..ada lagi..masa gaduh2 dulu..yg tu pahit..sedih.tp kelakar pon ye...pasal mercun..nak dekat SPM plak masa tuh..agak terganggu la.then after SPM nida kol, ktorg clarify everythig...best part...berdamai! hehe cam kanak2..=)



dan macam2 lagi....


one word best descibe my feeling...RINDU!

03 December 2010

Mengenali KAMU dengan lebih dekat

Wah wah wah...pertama kali di tag..haruslah disempurnakan..excited okeh! hehe..thanx ibu 'Aqil..Ada sebabla nak memblog dek kerana ini..

oh..25 fakta yer?meh baca meh..lai lai lai..

  1. Nama penuh Syuhrah Soleha binti Jaafar..Syuhrah tu maksudnya kemasyuran ye.=)..Jaafar lak maksudnya air sungai yg mengalir..hehe
  2.  
  1. Eh, masyur ke i ni? fofular ke? Entah le..Tp yg penting skang aku mengajar kat SMKA Al Mashoor (L), Penang. Cikgi Syuhrah.