30 July 2010

ingin rasanya terbang ke sana...;(

salam..

Rindu rasanya pabila mengenangkan memori-memori semasa aku mengajar di Kuala Lipis dulu.Sekolah pertamaku.Dua tahun di sana..pelbagai pengalaman manis yang telah kukutip..

paling bermakna pabila melihat dua garisan pada alat penguji kehamilanku setelah genap sebulan setengah mendirikn rumahtangga..senyap2 aku ke farmasi untuk membeli alat tersebut..dan sesenyap itu jugala aku menyusup ke tandas sebaik tiba di rumah sewa untuk menguji..Alhamdulillah,.

Lebih bermakna pabila dua minggu selepas itu, teman serumahku wawa turut sama disahkan hamil..ingin melompat rasanya diriku ketika itu..kebetulan yang menggembirakan..tarikh duenya 14 oktober 2009 manakala aku 2 oktober 2009.

Wawa..
sahabat yang kukenali kerana sama2 berposting ke sekolah itu..
dia dari ukm..aku pula usm..
ttp yg menariknya dia juga berasal dari besut terengganu..sama seperti tempat kelahiranku..
berkahwin lebih kurang tempoh yang sama..dia hujung november 2008, aku awal disember 2008..dan sama2 juga dapat berpindah sekolah untuk hidup disamping anak dan suami menjelang disember 2009..Syukur..

banyak kenangan bersamanya..terlalu banyak..
sepanjang kehamilan kami bersama2 ke klinik untuk check up..
dialah yang paling setia sebagai peneman di sebelah di saat aku drive ke bangi selang dua minggu sekali untuk bertemu suami masing2..
dan banyak lagi..Sepanjang mengandung aku bersamanya..
sehinggakan anak yang dikandungnya juga kurasakan cukup dekat dihatiku..
apatah lagi dia juga diramalkan mendapat anak lelaki..juga sepertiku

Tanggal 14 September 2009 iaitu awal 2 minggu dari tarikh due, Muhammad Ummar Uwais mnjengah dunia..15 Oktober pula menyusul anak sahabatku Firas Hakimi...Sungguh teruja aku di saat itu..seolah2 itu anakku sendiri..

......................................................................................................................................................................

30 Julai 2010..
runtun hati ini mendapat perkhabaran dari bonda Firas hakimi melalui satu panggilan..
dia ada di hospital...dan baru sahaja usai menjalani pembedahan di kepala untuk mngeluarkan darah beku..
Astaghfirullahalazim!

sedih..sayu..
kenapa?bagaimana jadi begitu?bila?

pelbagai persoalan menerpa dibibirku..
menurut ibunya Firas, seminggu yang lalu Firas demam,muntah dan cirit birit sepanjang beberapa hari sebelum dimasukkan ke dalam wad..
Lalu setelah diperiksa, melaui ultrasound dikesan terdapat air di dalam kepalanya..setelah dikeluarkan melalui pembedahan didapati air tersebut seperti terdapat darah yang melarut di dalamnya..

setelah tamat pembedahan, ingatkan semuanya telah ok, sekali lagi Wawa diberitahu melalui Ultrasound yang kedua doktor mengesan ada darah beku di bawah otak anaknya namun belum diputuskan bagaimana..sama ada dijalankan pembedahan yang kedua atau sebaliknya..
Sungguh kesian anak kecil itu..
Aku membayangkan Firas seperti anakku..
anak kecil yang tidak tahu mengadu di mana sakitnya..yang dia tahu hanya merengek dan menangis kerana tidak selesa..

Ya Allah Tuhan yang Maha Mendengar..Maha Penyayang..Maha Mengasihani..
Sembuhkanlh anak kecil itu..ringankanlah penderitaan dan kesakitannya..
jauhkanlah ia dari perkara yang menudaratkan.Pnjangkanlah umurnya dan berikan yang terbaik kepadanya..
.hanya Engkau Yang Maha Mengetahui tentang semua ini..
kami redha dengan ujian Mu..kami percaya ada hikmah yang besar di sebaliknya..
permudahkanlah semua ini buat anakanda Firas Hakimi dan ibubapanya...
Kuatkanlah dan tabahkanlah hati mereka..

Amiin...amiin yarabbal alamin..

Firas b strong k..Good boy nie..


*picca2 ni di culik dari fb ibu firas

p/s; ingin rasanya kuterbang ke sana..tapi apakan dayaku..hanya doa yang dapat kuiringkan buat mereka..wakil jabatan kebajikan Masyarakat telah datang menemui mereka untuk mnyiasat samada puncanya berlaku dari rumah atau dari nursery,,Wallahualam..Anakku pon sering jatuh dengan kepala terkena lantai..semoga Allah melindungi ummar


24 July 2010

Ummi vs Mama...


video

adoila..

menyesai lak aku tukau2 template nih..ngada2 konon nak bg cantek..skali
dah pening mcm2 sgt ada..kwn2 harapnya jgnla terfening jga ya tgk sarat dgn mcm2 gambar n etc....

apesal la title aku leh plak tb2 lindung original header template ni..mcm mana nak buat..huwaaaaaaa.......

23 July 2010

waargh..ngantoknya..

teringat plak kisah ngeri yg jd pagi td..mlm smlm i ngan en hubby tido lewat.
pukul 2 lebey baru tido sbb masing2 dok menaip buat keja..

mintakla tlg suami set alarm kul 5.45 pagi kat hp dia.dah tu i pon tidola ngan nyenyaknya..
tiba2 pagi td dgr alarm,,malasnya rasa nak bgn tp digagahi juga...trus capai hp dan tgk pukul brapa..

mak aiiii...kul 6.45 dah ropanya! terkejut n rasa nak pengsan balik..trus gerak en hubby mintak dia tlg ironkan baju kurung n tudung ..ngee~..berkerut ja muka dia susun langkah g kat iron board..haha..sori ye bang..lgpon ni first time kan syu mintak tlg iron baju nak g keja kan..insyaallah xbuat lagi pasni,,=p

kul 7.10 baru bertolak g skolah..kul 7.45 sampai..yg peliknya, mesin punchcard masih blum merah lagi..besanya 7.40 dah stat merah...hehe.papapun.alhamdulilllah..Tuhan nak tolongla tu..

tp tu la nak citanya, skrg ni duk rasa penat memanjang..6.45 dah kuar umah..tp kul 4 lebih dkt kul 5baru sampai umah..tempoh perjalanan tu yang buat lama..
dalam ati duk pk, bestnya kalo xpyh keja..duk umah leh tgk anak membesar dpn mata..xpayah nak titip2 kat org suh jaga pagi2..ya la nak wat camna, tuntutan idup..

erm..mohon Allah beri yg terbaik utk kita semua golongan2 ibu yg kuar bekerja ni..amiin..


moral of the story :oo,rupanya mesin punch card tu mmg slalu fening2 lalat.dasar brg lama agaknya. bleh dtg lambat lgla pasni..=p


22 July 2010

Hari Keluarga

salam..


Ari ahad minggu lepas kami anak beranak pegi opis en hubby utk mengemas cubicle nya..juara yg paling rajin ari tu ialah anak kesayangan kami..hbs suma nak dikemasnya..mcm tau2 aja ada org audit nak dtg periksa opis ayahnya the next day..very good,my son!=)

on your mark, get set, gooooo!!




ayah, apa kata kta alih rak ni p tempat lain..amacam?


ouch..beratnya..i tot ringan ajer..


khusyuk nak tanggalkan thumb tacks..



oh..mana aci camni gambar umar saja....=)




kalau ini jurutera senggaraan,



yang ini plak jurutera ilmu.. ( ayat xmo kalah =p)

p/s: actually pagi tu we all bgn awal giler sbb excited nak g family day skolah aku yang buat kat Batu Feringgi.dah siap2 nak g, tiba2 en hubby dpt emergency kol pasal keja dia..trus cancel plan ktorg..keciwa..but, what to do..xda rezki nak bawak ummar ngan en hubby knal ngan my collegue..sedihla gak coz dh beriya2 janji ngan membe2..tp xpala.aku redha n pasrah...kesian gak kat en hubby sbb duk rasa bersalah..erm..insyaallah there will b next time kan..=)







19 July 2010

semoga cepat sembuh ya imaan..

Terkedu skejap aku bila baca blog ibu imaan..imaan kena warded..bleh baca di sini..
huhu,,teringat masa ummar masuk wad dek rotavirus dulu..mmg sgt sedih..kesian tgk dia dgn kena cucuk jarumnya, terbaring lesu dengan wayar drip berselirat n so on..tp seingat aku 3 tahun lepas anak sedaraku,marsya pn penah kena sakit cam imaan gak..dlm seminggu dlm wad..aku bergilir2 jaga dengan ibunya..kebetulan masa tu usm tgh cuti sem..

hm..papa pun, semoga Ruhil Imaan cepat sembuh...Ameen...





Imaan yg tomeii~




07 July 2010

"Sweet Cute Baby Smile Contest"


wahh..kalu raya ni Ummar pakai baju2 cam kat atas ni msti comey kan..ish2..geramla tgk..
u all pon kalo nak pilih baju2 yg come lote camni, silalah menjenguk ke blogshop ini..pasti tertawan..=)

Oh ya,..berbalik kpd entri di atas, sbnrnya ni first time aku nak join contest..mana tau ada rezki utk hero aku..

Contest ni dianjurkan oleh Intankuterpilih yang juga pemilik bagi blogshop babyku cute collections. yang kat atas tu antara baju2 yg aku rasa sgt style..Nak shopping baju anak, lehla korg singgah blog ni..best tau online shopping ni.sronok wei..dpt pilih baju yg comel2 4 our little sweetheart ..hee~

Create your own banner at mybannermaker.com!


Create your own banner at mybannermaker.com!


so utk contest ni aku nak pertaruhkan pic yang ini...


Nama si manja : Muhammad Ummar Uwais b. Mohammad Rifaee
Umur si manja : 9 Bulan 3 Minggu
Nama ibu : Syuhrah Soleha Bt. Jaafar

Semoga penyertaan ini berhasil..Insyaallah..


testing2..

hehe..saja nak testing signature baru..
mcm apa ja ..hiii




Hadiah utk Ummar



Ummar 8 bulan lg dia dh stat berdiri n memanjat2...so aku pon ingatkan dia dah nak berjalan..tp skang dah 9 bulan lbh, Ummar tecit masih lagi suka meniti niti tempat2 yg dia leh gapai...
dan yg bestnya.dia nampak sgt stabil n leh kontrol diri.
aku pon dh mula pasang niat nak belikan dia walker yg bleh tolak2 tu.yg aku berkenan jenama Fisher price la.rege dia dlm RM150++ camtuh kot kalo xsilap.

*pic dari Mr. google

pastuh nak dijadikan citer satu hari tu aku ngan en. hubby g jalan2 kat tesco pastuh jumpe walker model lain yg lebey canggehs juge dr fisherprice.yg ni bleh dijadikan push car..kira 2 in 1 la.

t
tp regenya mak aii..tau2 jela kalo produk Fisher Price ni..brand 2 yg buek mahal tuh..
last2 pusing punya pusing berjaya gaks jumpa brand lain dengan harga jauh lebey murah dengan model yg dekat2 sama..yahOo.....

ni la modelnya...


Ummar mula2 sangat eksaited dpt menda alah ni..
sampaikan ke bilik air pon ada gk bnda ni..

*maaf ye..terpaksa di sensored sdikit di situ..ngee~

*background ada org tgh menyapu



Kesimpulan yg leh aku wat, kira okla benda ni..berbaloi jgla aku beli..Ummar pon leh ride atas push car ni n pusing2 umah ( aku la yg kena tolak.hehe )..walaupun Ummar xfully utilised sgt walker ni sbb dia mcm takut coz tayar dia agak laju bergerak kat lantai tiles aku yg licin tu tp aku rasa ini satu pelaburan utk jangka masa panjang jgk..Insyaallah kalo ada anak lagi pasni lehla adik2 dia plak main..hehe

papapun Muhammad Ummar Uwais anak ummi sayang, ummi harap ummar membesar dgn sehat dan jadi anak dan hamba yg soleh..Insyaallah.. =)

Muhammad Ummar Uwais..

oo..dah pkul 9 lebih tp hero sorg tu duk tergolek lg..ksian anak ummi..ngantok sgt ye..
2la.. smlm pukul 12 lbh baru ummar nak tido..asyik nak memain jer..

aku secara peribadi mmg suka biarkan dia main2 atas lantai..
sbb aku pnah baca kat mana tah yg cakap anak anak ni elok dibiarkan bermain kat lantai..
sangat baik untuk perkembangan dia..tp dengan syarat, lantai kita kenala bersih n selamat untuk dia..tp persoalannya..bersih ke lantai rumah aku nih??ekeke..ntah lorr..

kuartes TNB yang aku duk ni, alhamdulillah ok wp xlah seluas mana..tp kira oraitla utk anak bujang aku tu nak bergolek2 dan main2 toys dia..hehe..

Ummar sangat suka tarik2 alas meja dan brg2 yg dia nampak..ish2 anak ummi ni..
camna umah umah kita nak cantik camni..(cantek ker?huhu)..
Sampaikan kdg2 aku rasa malas nak kemas sbb kalo kemas2 pong,satgi budak tecit ni nak main n selerakkan lagi..boleh dak gitu?

Sudahnya ayah ummar pulang, terkejut tgk umah kami..dan end up nya cam besala aku yg akan sedih kalo tgk dia wat wajah keciwa tgk umah sepahs..huhu.


p/s: masih dalam proses blaja camna nak jadi ibu dan isteri yang baik..

boringnya laa..huhu

Walaupun arini cuti..tp pepagi cenggini dah stat rasa bosan..
bukannya apa..ingatkan lehla spend masa ngan en. hubby bila cuti..
tp tup2 ada emergency kol suh dia g site plak.huhu..

baru ja ingat nak p cari brg2 keperluan ummar yg dh makin kurang tuh..huhu..
errm....

bosannnya....argh..
ingat tgh hari sket nak p balik umah mak i le.lama dh xkelik..
harap2 ummar xmeragam duk dlam car seat dia satgi.amiin..

06 July 2010

dah sampai...





...........................................................................................................
Ptg td masa kat dlm surau, kerani pejabat dtg bagi parcel....
Yeayy...baju yg di order ahad lepas dh sampai..

cepat betul..mmg excellent la servis dari blog ni. dahla rege baju dia jual murah2..siap dapat diskaun lagi..rembat dlm 4 pasang gakla utk anak bujang cmpur yg anak sedara i punya.hmm.. i loike! hee~

layan je la ye gambar2 hero ummi sorang ni pakai one of the baju tuh..


*sengehsss..=D


* Ummar suka ye? nanti ummi beli lagi k..=p




04 July 2010

fuhh...

wahh..sgt penat rini....baru aku tau penat rupanya ber'online shopping' ni..hehe
penat oo..penat nak memilih brg..penat nak men comparekan harga..penat nak isi form online..penat melihatkan akaun cimbclicks yg tiba2 surut pas transfer payment ( yg ni mmg xbley blah!) dan yg paling memenatkan............
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:







penat nak menjelaskan kat pakcik kesayangan i ( sukati je panggei suami sendiri pakcik.kalo dia panggei hg makcik,hg mau ka syu???erk..=p)yg kat atas ni..hehe
tp nasib bek aku yg terer ni mampu menjelaskan kat beliau dengan penuh rasionalnya..

nway, thanx a lot abang..=)


p/s :wah..sudah pukul doblas mlm..ngantok sgt tp baju nak g keja esok xiron lagi..huhu..padan muka hg..