17 October 2011

32 weeks

Memandangkan hari ni sekolah aku cuti, blehla update blog lagi..
kalau nak mengharapkan hari kerja mmg xmampu nak membelek2 blog.
Oh ya, nasi ayam semalam tu alhamdulillah jadi..senang je rupanya..Rajin atau xrajin ja isu dia..hehe
Tepat pukul 10 pagi kami bertiga mengadap breakfast yg sebenarnya dah merangkap lunch...
mmg kena masak awal coz pukul 12 kena pi ofis developer rumah kat sg petani.
komen dari en hubby : ok.sedap.not bad la for a first timer cuma xberapa nak ada kick..

okla tu kan, byk nak kena improve lagi. apapun syukur dpt sediakan juadah untuk keluarga..yang lebih penting dapat spend dgn family masa makan tuuu..kami hampar tikar n mkn kt bwh..gelak2..sembang2..ummar pun makan banyak. Makan sendiri lak tu dlm mangkuk dia.
sekarang ni kalau nak bagi ummar makan, kena bagi sudu sekali.sbb rasanya ummar ni kidal.
semua benda dia cenderung pegang guna tangan kiri.even makan dgn tgn pun guna tgn kiri gak.
Nasib baikla bukan hisap jari kiri..ibu jari kanan jugak yg lagi se manis kurma, kan ummar kan.;)





..........................................................................................................................



 berbalik kepada topik asal, sekarang kandungan dah 32++. Jumaat ni  masuk 33 weeks...
Makan semakin berselera..xboleh nampak nasik..mmg akan bertambah2..
so no wonderla sekarang ni seminggu naik sekilo..
Masa awal2 pregnant, 65 kg.
14 minggu , 63 kg
28 minggu , 67 kg
32 minggu 71 kg
28 w
40 minggu? adakah 79 kg?

wah, ngeri jugak tgk pertambahan berat badan aku masa mengandung ni..hehe
Apa2pun aku tawakal dan mengharapkan yang terbaik je nanti..Allah knows BEST kan.


........................................................................................................

Persediaan untuk adik Ummar baru 50% kot yg dah buat.

Baju : xbeli banyak sgt.tambah 6 pasang saja.
yg lain pakai mana ada. baju abangnya pun ada, dari sepupu2nya pun ada..cuma belum basuh je lagi..

baby cot : kali ni kami beli baru. sebab ummar dulu xada babycot/playpen. Katil queen kami xberupaya menampung lebih dari 2 org (read : ummi dan ayah ). Niat nak beli 4-in-1 convertible cot, tapi harganya xberbaloi, so beli cot yang biasa dan 1 king size bed. Total harga = sama dgn 1 convertible cot. Puas hati!

Yang belum beli : kain lampin, minyak telon, towel n banyak lagila

Stroller : bak kata sorang teman sekolahku, bonus yang kerajaan umum nak bagi ni membuatkan org beli barang yang bukan keperluan. SOOO TRUE! hehe..aku bila ja dgr dapat bonus tu, terus berkira2 nak beli stroller baru.stroller lama guna sweet cherry. tapi tayar dia mcm rosak dah..so dah xguna.skrg ni juz guna buggy stroller jenama candy yg harga rm90.tp kesian tgk ummar xselesa dlm tu.

See..ummar nampak xselesa kan? =p
tp masalahnya en hubby mcm xsetuju aku nak beli stroller baru. erm..so skrg ni tunggu restu dari dia ja lagi..nak kena susun strategi memujuk ni..kalu xberjaya, i beli babywearing je la..hukhuk
Add caption


ni lah antara stroller yang duk verangan..huhu
halford zuzz 4

Mclaren Techno XT
Techno xlr

Quinny zapp xtra

Arghhh...xmo pk dah...DONIA..DONIA semua ni syu!!!
**Abang, please..**

16 October 2011

Birthday...Birthday..Birthday..

Last update blog ni 2 bulan lepas..sungguh malas rasanya..sampaikan en hubby duk tanya2..
bleh plak aku jawab xlaratla bang nak update..hihihi..

so harini ada masa sket n n lehla amik kesempatan sementara kesayangan hamba yg berdua tu tgh tido.
semalam besday en hubby..niat nak belanja mkn kat luar kena postponed dulu coz bulan ni tersangatla banyak pakai duit beli itu ini untuk persediaan adik ummar.so aku janji dgn en hubby yg aku nak wat nasi ayam spesel sempena besday dia..hehe..mintak2la jadi..first attempt nih..



update sket tentang adik ummar yg dah xlama dah sebenarnya ..now dah 32 weeks.In fact, ummar uwais dulu 37 w dah keluar..so this time around bersediala..mana tahu adik nak ikut jejak langkah si abang..tapi nak kuar bila2 pun ummi xkesah sayang..apa-apa pun semoga adik yang sangat2 aktif dlm perut ni sihat sejahtera dan menjadi anak soleh..amin..


Tentang abangnya pula Muhammad Ummar Uwais yang dah masuk 2 tahun 14 september lepas..Alhamdulillah sihat dan semakin bijak ( read as : banyak karenah =p )..
Sekarang ummar mmg boleh dikatakan 80% diuruskan oleh en hubby..mandi pon dengan ayah, tido pon dgn ayah, basuh poo poo pon dgn ayah, pegi skool pon dgn ayah, nak minum susu pon cakap kat ayah....pendek kata hampir semua  la perkara dia buat dgn ayahnya..Lega jugakla rasa masa mula2 en hubby take over anak bujang kami tu..but most of the time, aku rasa jelesh la pulak..apa taknya..perkataan yg asyik keluar kat bibir dia adalah ayah, ayah dan ayah..Paling xboleh lupa masa en hubby pegi kursus hari tu..sehari je pun..so berdua jela kami..Petang balik sekolah tu ok lagi..tapi bila malam je, dia mula xkeruan.duk menangis2 tunjuk2 kat pintu panggil ayah.sbb dia tahu biasanya waktu malam camtu, ayah dia akan sampai rumah.

Yang kelakarnya siap ambil album kahwin kami sbb nak tgk gambar ayahnya.bila tgk jam pukul 9, aku pun ajakla dia masuk tido.dia refuse n still panggil2 ayah..after a while barula mau naik atas katil..aku pon bukak laptop tunjuk gambar2 masa dia baby..yang sedihnya, bila sampai kat gambar en hubby, dia menangis..bila move kat gambar lain, reda la tangisan..pastu bila tgk gambar ayah dia, nangis lagi..bukan meraung mcm mengamuk tu, tapi menangis teresak2 dgn nada yang sedih mcm menahan rindu tu..apalagi, ummi pon 'ter' joint sekaki la..dan gelabah tu xyah cakapla..kalut nak video kol ayah utk pujuk..tp time tu en hubby ada ceramah sampai ke malam..dia juz msg je..setengah jam agaknya dia menangis perlahan dgn sisa esak yg masih ada..dan akhirnya dia tertidur...sedihnya..cerita kat mak aku..n dia citer aku dulu camtula jugak kalu kena tinggal..walopon mak aku tinggal kejap dalam beberapa jam je..sejibikla mcm ummi awak ni ummar!hehe

Eh, terpanjang lak entry..maklumla..2 bulan sekali hapdet..ekeke

Ni gambar2 masa besday ummar dulu..xbuat apa pon..cuma tempah chocolate n bagi goodies bag kat kawan2 dia kat taska n kawan2 aku kat sekolah..2 minggu lepas tu baru beli kek sambut kecil kecilan kat umah mertua..ayah bagi hadiah beskal..ummi plak juz topup sket duit raya utk simpan dlm tabung haji.













Apa-apa pun, semoga anakanda sulung kami Muhammad Ummar Uwais membesar dengan sihat, diberikan akal yang sempurna, diiringi setiap langkahnya dengan keberkatan dan kebaikan, dijauhi mudarat dan dugaan berat yang tidak mampu ditanggung, menjadi anak, abang, cucu, yang soleh  dan yang paling penting, semoga jiwa dan rohnya sentiasa beriman kepada Allah s.w.t..Amiinnn...