28 September 2010

Menyusun keluarga

Baru saja mendapatkan majalah Pa & Ma edisi Oktober seminggu lepas.ada satu artikel yg menarik perhatian....... 

HUKUM MERANCANG KELUARGA MENURUT KEPUTUSAN JAWATAN KUASA FATWA KEBANGSAAN.

1. Keputusan Muzakarah Jawatan kuasa Fatwa Kali ke-5 pada 22 November 1973:
Menggalakkan amalan perancangan kepada umum adalah haram tetapi bagi orang perseorangan atas sebab2 yang tertentu adalah diharuskan.

2. Keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kali ke 12 pada 20 Februari 1977:
Merancang keluarga mengandungi  bahagian -

a) memandulkan lelaki atau perempuan adalah haram!
b) mencegah kelahiran atau mengehadkan bilangan anak adalah haram melainkan dengan sebab - sebab yang diharuskan syarak bagi orang2 perseorangan dan...
c) menyusun keluarga daripada segi kesihatan pelajaran dan kebahagiaan dengan cara yang lain daripada dua cara di atas adalah harus..



Ya..MENYUSUN KELUARGA..
itulah istilah yang paling tepat untuk merujuk kepada perancangan keluarga yang diamalkan pada hari ini.

Bagi aku setiap ibubapa berhak untuk memilih untuk menyusun keluarga dari segi kelahiran anak yg pertama atau jarak kelahiran antara anak2 yg seterusnya.

Kaedah perancangan atau penyusunan juga pelbagai.Semuanya atas pilihan masing2. 

Dlu2 pernah gakla aku try makan pil perancang Yasmin selama dua bulan lepas habis pantang bersalin. Pil ni lebih kepada tujuan kosmetik kata doktor aku. Memang ye.Kulit aku jadi gebu gebas  dan jarang ada jerawat sepanjang aku consume pil tu.  

Part yg xbestnya, dua bulan aku jadi senggugut sampai rasa nak demam tiap kali nak dtg peot. padahal dari zaman anak dara sampaila kawen, xpnah aku dapat senggugut ni.

Then after discuss ngan suami aku yg sgt memahami ni, dia bersetuju utk aku menghentikan pengambilan pil dan kami sepakat membawa berkat  memilih utk mengamalkan kaedah semulajadi.

ALHAMDULILLAH dengan izin Nya, sehingga sekarang umur Ummar pon dah menjangkau 1 thn ++, DAN kaedah yg digunakan ternyata berjaya.

Tapi penyakit lain pulak yg dtg. Semenjak dua menjak ni aku jadi rindukan bau dan tangisan newborn baby...jadik angau semacam...emo semacam..Tgk gambo anak2 membe yg baru lahir, bergenang air mata aku..teringat masa lahirkan ummar dulu..Tambah2 tgk hero manja aku yg comel tu dh laju berjalan..rasa mcm dia dh besar enuff utk ada adik n pimpin tgn adiknya.hehe..

Bila aku ajukan bnda ni kat mak aku, dia ckp 'ala..tunggula ummar besar sket..kesian dia kecik lagi'
Lagipon mak aku ckp dia tau mcm mana rasanya ada anak kecik rapat2..hemm..
dilema dilema...

lagi satu sebabnya yg buat aku xsabar nak adik utk ummar ni jgk adalah krn aku nak sempurnakan impian yang aku xberjaya laksanakan utk ummar dulu. utk Fully BF anak aku.

Sebabnya Ummar Uwais kesayangan ummi dia ni hanya sempat menikmati titisan susu umminya selama kurang dari 2 bulan sj...Tp aku xsesal.sungguh aku xsesal.di saat keliling aku sume memperkatakan ttg betapa ruginya tidak menyusui anak2 sendirik. sebab aku tahu Allah maha mengetahui apa yg terbaik utk hambanya.apa yang terjadi penuh dgn hikmah..YA..PENUH HIKMAH..dan hanya Allah saja yang mengetahui betapa aku pon mahu yg terbaik utk anakku..tapi aku tetap bersyukur yang amat..krn Yg Bestnya..Ummar dapat sepenuhnya susu yg mengandungi kolostrum sebab selama 1 minggu lepas lahir dia menyusu sepenuhnya dariku wp terpaksa ulang alik ke hospital setiap hari. Alhamdulillah.  See..Tuhan Maha Adil kan.Maha pemurah..DIA tetap memberi walaupon mungkin xbanyak dan xlama mcm bayi lain..;) Alhamdulillah lagi sekali...
 
Apa2pon, Breastpump Avent ISIS iQ UNO aku dah bertukar milik buat sementara waktu. Semoga ia terus berjasa untuk kakngah..yay..Caiyok2 to all BF mommies out there..dont giv up..if only that u know,u all are inspiring others! ;)

Oh..apa2 pon xkira..taun depan Insyaallah tetap akan ada Uwais atau Auni junior..heeee ( dengan penuh konpiden buat statement tanpa tanya en hubby =p)

-----------------------------------------------------------------------------------------
Jom layankan piccas di bawah sambil kita perhatikan 
evolusi fizikal bayi yang bernama 
Muhammad Ummar Uwais bin Mohammad Rifaee,
kesayangan hati hamba ini...;)
----------------------------------------------------------------------------------------



Zzasssssssss...!!







































---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
melayan perasaan sambil tgk gambar2 ummar sejak lahir...
agak berbeza bukan? sampaikan ada kwn2 yg bergurau ckp kami tertukar anak..
masa lepas lahir tu kulit gelap lagik..tp gelap2 pon anak ummi dgn ayah jgk..
xkesah pon..
gelap2 berkilat pon comey bangat kami rasa..
kami duk rasa anak kami la paling comey kat dunia skalik time tu sampaila skrg
sayang sangat kat ummar..
jadik anak soleh ya sayang..jadik pembela ummi dan ayah..
pengubat duka lara ummi..
SAYANG UMMAR BUCUK NI.. ;)))
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

19 September 2010






salam..


Boringnya lahai sok dh nak keja balik. Cam besa, malasnya nak gsok baju..Si bujang Ummar dah tido. Nak tido pon jenuh wat aksi superman ultraman bagai. Habes dipanjatnya bdn ummi yg tembun ni n meniarap tido. tp menerap terbalik. kaki dia  tala kat muka ummi. ish2..xbaik tau anak ummi..tp wat ummi tersenyum gak la geli hati tgk telatah hero kecik ni.

Makin aktif dia skang.asyik nak berjalan.siap dh pandai wat u-turn masa bertatih tu. Tapi rini ummi perasan  ummar mcm xda mood.asyik merengek ja...maybe dia boring kot..yela b4 tis ayik meriah dikelilingi atok nenek pakcik makcik sepupu sepapat..mai ari ni..sunyi ja rumah..2pon naseb ada gak bwk dia g pasar pagi td. Yg kelakar kami tolak stroller kat pasar ikan tu. Yela org kan penuh bangat td.nak lalu pon susah.  nak wat camna. nak berdukung ummar payah sketla.ngan nak bawak ikan, sayur lagi..terpaksa la guna stroller.tp guna buggy jala.kecik sket.

We all pon wat muka selenga ja bila org usha pelik. minta maaf ya semua..kami pon nak cari brg jugak.
Hasil tangkapan pasar tu berjaya la bawak balik 3 ekor ketam, 5 ekor ikan selar kuning, 1 batang terung, 1 slice besar ikan pari..En hubby request suh buat terung salai, ikan pari goreng dgn ketam goreng sambal.

Tp aku masak ketam goreng sambal jek. sbb lunch we all mkn spagetti lebihan semalam. siap masak ketam pon dah pukul 4 ptg. tp bercinta gakla nak siang ketam td. maklumla 1st time masak menu ketam wp ketam ni our peberet.last2 tepon ma aku tnya camna. ropa2nya senang ajek.hehe. pasni leh wat lagik.

bleh tahan besa gak.3 ekor = 1 kg

teknik menyiang ketam =D


Encik - encik ketam sebelum kejadian

Cak! intai sket..

Walla..dah siap!

Okehs..itu sajork utk entri kali ni..hehe.ngantoks..dadaaaaaaaaa.................

14 September 2010

Panjang umurnya..





Selamat Hari Lahir Muhammad Ummar Uwais.
Dah setahun anak ummi ni,,bertatih pon dh makin cekap..
Ummi tgk makin aktif pulak dia sekarang ni..`

Kronologi  dan tarikh2 penting sebelum kelahiran Ummar....

06 12 2008 - Tarikh ummi dan ayah diijabkabulkan.

13 12 2008 - Kenduri kahwin di Kepala batas Pulalu Pinang belah family 
                     Ummi hari Sabtu

26 12 2008 - First day LMP

28 12 2008 - Kenduri sebelah ayah di Gunung Keriang, Kedah hari Ahad,

05 01 2009 - Ummi pulang utk kembali bertugas di Kuala Lipis.Ayah di P Pinang. 
                     berpisah sementara =(

30 01 2009 - beli UPT dan check di rumah . POSITIVE! 

07 02 2009 - re- confirm di Klinik Mega,Bangi bersama ayah. Now @ 6 weeks +. 
                     Berat ummi : 51.4 kg.
                     EDD : 03 10 2009

17 04 2009 - BTN di Hotel Seri Malaysia Marang Terengganu selama 2 minggu
                     Ummar dalam kandungan @ 18 minggu

End of July 2009 - Nenda Ummi yang paling dikasihi, terlalu disayangi 
                              kembali ke rahmatullah di Kelantan.    
                              xsempat jumpa ummar. Tetapi sempat masakkan 
                              gulai ketam masa ummi mengandung bila  
   '                          ummi cakap teringin nak makan. =) now @ 31 weeks

11 09 2009 - Ummi mula bercuti dan tiba di Bertam, Kepala Batas 
                   umah mama Ummar. Awal 3 minggu          
                   sebelum  due date. dapat 2 minggu cuti bersalin awal. 
                   seminggu lagi cuti sempena hari raya.
                   Risau kalau2 terberanak kat Kuala Lipis seorang diri 
                   tanpa ayah dan keluarga. Sbb the possibility is there. 
                   Nurse gtau yang baby dah engaged.  Sering usap perut  
                   sambil  berdoa minta Allah murahkan rezeki bagi 
                   ummi sempat bersalin di Sungai Petani. now @ 37 weeks. 
                   berat ummi : 70 kg!! 

12 09 2009 - Beramai2 ke Queensbay mall penang. Ayah nak cari baju raya. 
                     Tido malam tu dah rasa xselesa.sakit dan ngilu sket2.

13 09 2009 - sakit mula rasa.tapi xsangka contraction sebenar dah mula, 
                     sedang tgk melodi, terasa nak ke toilet.
                     Dah ada turun tanda. Buat2 kool dan gtau ayah.
                     Mula bergerak ke hospital. sempat singgah parkson.
                     ayah nak beli set bersalin Leesa Formula  kat        
                     booth dalam parkson. Ayah masuk kereta, 
                     tanya ayah pasaipa org jual xbagi paper bag Leesa? 
                     Ummi mengomel :Dah beli mahal2 xda paper bag pula. 
                     ayah pon masuk balik utk mintak paper bag.haha
                     4 petang sampai hospital. cek bukaan : Doktor Mathew gynae
                     ummi bercuti.
                     So Doktor Bala ganti.Katanya baru   
                     hujung jari..uwaaa..sakit macam ni baru ujung jari??!
                     

                    Balik rumah. Tido kat Sungai petani lak. petang tu makan 
                    betik 1 biji.sbb payah nak poo  poo.
                    malam tu  ayah dapat emergency kol. 
                    ada flash over kat PMU TNB Bukit Mertajam. huhu. 
                    ummi tido sorang. sepanjang malam tahan sakit. rasa mcm nak    
                    buang air besar tapi takut nak teran.kang Ummar lak yg kuar.hehe. 
                    ummi rekod selang masa contraction.   
                    ada selang 6 minit, ada 5 minit. 5 am barulah ayah pulang.               
                    bersahur dan sambung tido.ayah blum tido spjg malam

14 09 2010 - 11 am sampai hospital. doc tgh attend pesakit. 
                     tunggu sampai pukul 01 pm nurse cek bukaan,   
                     dah 5 cm. masa ni setiap kali contraction menyerang,
                     mmg rasa nak menonggeng. ayah dan  
                     tokma duk urut2 ummi. 
                     masa ni muntah2 tiap kali makanan or minuman masuk.

                   Gtau kat nurse nak amek epidural.xtahan saket.huhu.
                   terus tolak gi labor room. pakar bius datang cucuk kat            
                   tulang belakang  bahagian lumbar. rasa sejuk2.
                   then xrasa sakit apa dah. pastu ummi tido   
                   nyenyak. dalam labor room   
                   tokma dgn ayah masuk dgn ummi.
                   tok ayah lak keja.tp sempat sampai.
                   maktok ngan tokwan otw datang dari alor setar.

                   pastu nurse gerak suruh push supaya 
                   kepala ummar kuar rapat dgn vagina.
                   dia cakap kena bagi sampai nampak 
                   kepala ummar saiz duit syiling 50 sen.
                   time ni dah 9 cm. byk kali jugak ummi push.   
                   bila dah berjaya, nurse kol doktor mathew.
                   Doc dtg, gunting perineum sket dan 
                   proses meneran yg sebenar pon   
                   dilakukan.hehe. dan dengan limpah kurnia serta 
                   kasih sayang daripada Yang Maha Esa,
                   tanggal 14 September 2009 bertempat 
                   di Hospital Pakar Metro Sg Petani, tepat 5.39 pm 
               bersaksikan air mata gembira ummi dan ayah..maka  
                   lahirlah cahayamata  sulung kebanggaan  
                   hasil benih kecintaan kami yang dinamakan.......


               Muhammad Ummar Uwais bin Muhammad Rifaee        
               
               Yang bermaksud pemberian yang membawa kemakmuran..
                    


  
 pic permata hati ummi beberapa minit selepas dilahirkan


                                          

                                                   








close-up wajah Ummar permata hati ayah


chenta hati ummi dan ayah







Selamat hari lahir sayang..Semoga hari2 ummar yang mendatang sentiasa 
diberkati dan diredhai Allah s.w.t. Ummi dan ayah dan adik2 sentiasa akan 
bersama Ummar Uwais k xkirala semasa Ummar diatas mahupon dibawh.tika 
senang dan tika susah.tika gembira dan tika sedih..Doa dari ummi dan ayah 
agar seribu satu kebaikan sentiasa mengiringi langkahmu dan seribu satu 
keburukan akan menjauhimu nakk.amiin..


                              Ikhlas daripada ummi dan ayah =)

04 September 2010

Iftar Jama'ie



Semalam sekolah aku anjurkan majlis berbuka puasa beramai-ramai dengan bdk2 asrama..
Kami bertolak pukul 7.20 mlm dari rumah sebab en hubby balik keja lewat..




Bertolak pon dah lewat, maka harusla berbuka dulu dalam perjalanan kan. 
Kami berbuka minum air yogurt dan after that berdesup meneruskan perjalanan..(sebenarnya xberhenti keta pon.en hubby juz meneguk sambil drive) .




Nasibla majlis berbuka dimulai dengan memakan kurma dan bubur kanji. 
Menu utama pula akan dijamu selepas solat maghrib berjemaah.


Ummar kurang sehat.semalam saja 5 kali dia poo poo. arini lagi 5 kali..
minum susu pon akan terjeluwak kuar balik..
erm..angin agaknya. 
FOBIA nya! coz mengenangkan saat dia diserang rotavirus dulu..
moga xda apa2 la.amin.




ok berbalik kepada iftar jamaie.kami sampai di sekolah pukul 7.50.dan trus solat maghrib. rakan sekerja yg uzur membantu menjaga ummar semasa umminya solat. 




Menu makan malam juga sedap. Terutama daging air asam dengan kerisik ( betoi ka dak tah nama dia cam tuh.). Feveret suami. Suami nak menambah nasi tapi xjadi sbb segan.hehe. dah tu balik umah duk menyebut nyebut suh aku buat yg sama mcm gitu. Takda gambar sempat disnap di majlis ini.




Tamat majlis kami terus beransur pulang. tp sempat lagi singgah di mcD. Dh lama sbnrnya xmkn mcD dek mcm2 isu tntg mcD belakangan ini. Tp en hubby kata dia baca paper hari ni tntg jaminan mcD di Malaysia yang halal 100% oleh panel syariah mcD Malaysia. Alhamdulillah.. so we all beli GCB dgn Big n Tasty sbg bekalan utk bersahur nanti.







Uwais buat kelaka la plak




Then aku ajak abang singgah jusco utk cari baju raya Ummar. tp dia kata xseswai dengan dia pakai baju melayu bagai nak masuk mall.hehe.xpala.




Last2 kami singgah sunshine square sahaja. utk cari diapers Ummar yg dh nak abes dan liquid cleanser utk feeding bottles.


Ummar skrg actually dh stat pakai cd tp not all the time la.Tambah bulan posa ni aku xbrapa nak rajin larat rendam2,basuh2 cd dia.






Kalau pakai cd pon, malam mesti pakai diaper jgk. lagipon ummar ni heavy wetter. keberangkalian utk bocor adalah tinggi..sbnrnya teringin gak nak berfully cd dan menjimatkan wang ayahnya tp seru xbrapa nak sampai lg.hehe.






Oh..dah melalut..sbnrnya aku nak share tentang harga diapers di sunshine yang agak murah compare to other kedai. Since ummar ni ada kulit yg sensitip maka ku pakaikan dia mamipokok sejak lahir. kalo bleh aku mmg nak dia pakai diapers lain yg murah sket. Cam drypers, fitti or pet pet tuh. Tgk anak sedara aku pakai ok jek. tp xpala..kulit budak2 ni lain2.


 Kalo di tesco besa jual 38.90 utk pek M38, di sini hanya 31.90..tp kalo ada offer, harganya jadi 29.90. Dan sale dia pon agak kerap.kdg2 tiap2 ujung bulan pon bleh dapat harga ni. so sedikit sbnyk ianya membantu kami berjmat jgkla..




sama juga mcm pencuci botol. 
dulu aku pakai Pureen liquid cleanser sbb harga utk twin packnya 32.90 di sunshine. 
tp skrg aku dah beralih kepada jenama ANAKKU. dengan harga 25.90 aku bleh dapat dua botol 750ml. 


*pic frm google yer


Lagipon setelah menggunakan kedua dua pencuci, aku dapati pencuci botol susu ANAKKU ni lebih bagus sdkt berbanding Pureen cleanser. dia lebih cepat n mudah leh tanggalkan lemak2 susu tuh. Tuh hasil observation aku dan suami la. =) 


Wahh..harini dah stat coti sekolah..20/9 baru masuk keje balik..yeayy!!
leh puas2 gomol ummar...hehe

Selamat bercoti yer kawan2..=)

daaa~~