04 September 2010

Iftar Jama'ie



Semalam sekolah aku anjurkan majlis berbuka puasa beramai-ramai dengan bdk2 asrama..
Kami bertolak pukul 7.20 mlm dari rumah sebab en hubby balik keja lewat..




Bertolak pon dah lewat, maka harusla berbuka dulu dalam perjalanan kan. 
Kami berbuka minum air yogurt dan after that berdesup meneruskan perjalanan..(sebenarnya xberhenti keta pon.en hubby juz meneguk sambil drive) .




Nasibla majlis berbuka dimulai dengan memakan kurma dan bubur kanji. 
Menu utama pula akan dijamu selepas solat maghrib berjemaah.


Ummar kurang sehat.semalam saja 5 kali dia poo poo. arini lagi 5 kali..
minum susu pon akan terjeluwak kuar balik..
erm..angin agaknya. 
FOBIA nya! coz mengenangkan saat dia diserang rotavirus dulu..
moga xda apa2 la.amin.




ok berbalik kepada iftar jamaie.kami sampai di sekolah pukul 7.50.dan trus solat maghrib. rakan sekerja yg uzur membantu menjaga ummar semasa umminya solat. 




Menu makan malam juga sedap. Terutama daging air asam dengan kerisik ( betoi ka dak tah nama dia cam tuh.). Feveret suami. Suami nak menambah nasi tapi xjadi sbb segan.hehe. dah tu balik umah duk menyebut nyebut suh aku buat yg sama mcm gitu. Takda gambar sempat disnap di majlis ini.




Tamat majlis kami terus beransur pulang. tp sempat lagi singgah di mcD. Dh lama sbnrnya xmkn mcD dek mcm2 isu tntg mcD belakangan ini. Tp en hubby kata dia baca paper hari ni tntg jaminan mcD di Malaysia yang halal 100% oleh panel syariah mcD Malaysia. Alhamdulillah.. so we all beli GCB dgn Big n Tasty sbg bekalan utk bersahur nanti.







Uwais buat kelaka la plak




Then aku ajak abang singgah jusco utk cari baju raya Ummar. tp dia kata xseswai dengan dia pakai baju melayu bagai nak masuk mall.hehe.xpala.




Last2 kami singgah sunshine square sahaja. utk cari diapers Ummar yg dh nak abes dan liquid cleanser utk feeding bottles.


Ummar skrg actually dh stat pakai cd tp not all the time la.Tambah bulan posa ni aku xbrapa nak rajin larat rendam2,basuh2 cd dia.






Kalau pakai cd pon, malam mesti pakai diaper jgk. lagipon ummar ni heavy wetter. keberangkalian utk bocor adalah tinggi..sbnrnya teringin gak nak berfully cd dan menjimatkan wang ayahnya tp seru xbrapa nak sampai lg.hehe.






Oh..dah melalut..sbnrnya aku nak share tentang harga diapers di sunshine yang agak murah compare to other kedai. Since ummar ni ada kulit yg sensitip maka ku pakaikan dia mamipokok sejak lahir. kalo bleh aku mmg nak dia pakai diapers lain yg murah sket. Cam drypers, fitti or pet pet tuh. Tgk anak sedara aku pakai ok jek. tp xpala..kulit budak2 ni lain2.


 Kalo di tesco besa jual 38.90 utk pek M38, di sini hanya 31.90..tp kalo ada offer, harganya jadi 29.90. Dan sale dia pon agak kerap.kdg2 tiap2 ujung bulan pon bleh dapat harga ni. so sedikit sbnyk ianya membantu kami berjmat jgkla..




sama juga mcm pencuci botol. 
dulu aku pakai Pureen liquid cleanser sbb harga utk twin packnya 32.90 di sunshine. 
tp skrg aku dah beralih kepada jenama ANAKKU. dengan harga 25.90 aku bleh dapat dua botol 750ml. 


*pic frm google yer


Lagipon setelah menggunakan kedua dua pencuci, aku dapati pencuci botol susu ANAKKU ni lebih bagus sdkt berbanding Pureen cleanser. dia lebih cepat n mudah leh tanggalkan lemak2 susu tuh. Tuh hasil observation aku dan suami la. =) 


Wahh..harini dah stat coti sekolah..20/9 baru masuk keje balik..yeayy!!
leh puas2 gomol ummar...hehe

Selamat bercoti yer kawan2..=)

daaa~~





2 comments:

Imaan09 said...

ya ka anakku lagi besh?harus try nih..ummar asek cerry berry je, perut xtahan..tp tetap comei!pakai CD laagi comei..

UmmiUmmar said...

agak besh la.tp kalo beli satu2, harga dia lg mahai dr pureen.21.90 untuk sebotol..