14 January 2011

Coretan bagi minggu pertama dan kedua tahun 2011..

Salam semua..

Lama betul rasa xmenulis di sini..nak bukak komputer pon xsempat sgt dlm seminggu dua nie..
Maklumlah selepas cuti sekolah yg agak panjang, badan rasa sedikit terkejut..Dgn tugas yg pelbagai..
Kena tukar mode..xbleh dah mode santai2..
Sebelum ini, since pas subuh bleh tido balik..tido lewat mana pon xterasa sgt sbb bleh cover..
Pastu otak pon xdala pening nak pk2 papa sgt masa kat umah..
Dah tu, bila start sekolah mulala menggelabah nak tukar masa tidur mlm n sbgnya..
Bergegas pagi2 ke tempat kerja..kdg2 rasa mcm xcukup tanah..dgn jem yg sgt teruk di Jalan Masjid Negeri..
Mmg bercinta la nak sampai ke sekolah..
Pagi2 kul 5 lebih dah kena bgn.kalo lewat, alamatnya punch merah la kad i tu..

Dua hari yg pertama menghantar ummar ke school baru dia, hati luluh je rasa..mana taknya, masuk je dlm kwsn skool dia, trus si budak comey ni menangis..sayu sgt rasa..cam nak menangis jgk..xberdaya nak buat apa..ummi kena pegi work la sayang..
Anak bujang yg sorg ni..sejak sebulan lebih berkepit dgn ummi,
dia dah mcm set dlm minda dia yg ummi dia akan sentiasa bersama dia..
So meraungla si Ummar Uwais tu bila ditinggalkan..

Dua hari yg pertama ja ummi anta..lepas tu tugas digalaskan kepada ayahnya pulak.sbb taska hanya akan dibuka pada jam 7..tapi ummi kul 645 dah kena bertolak ke sekolah..so kena bahagi2 tugas..ayah anta,ummi amik..
Tapi yg peliknya, bila ayah dia anta, elok plak trus berlari masuk dalam skool dia tu..tiap2 hari mcm tu..xpernah menangis kena tinggal ngan ayah..hehe

Balik sekolah dlm pukul 4ptg baru smpai dpn skool ummar.  Masa g amik tu, teacher ummar citela sket apa yg ummar buat utk ari tersebut...
Yang paling diingati ialah cikgu ummar gtau yg sepanjang di taska tu masa minggu pertama, dalam 2,3 kali dia akan pegi ke satu sudut dan menangis sayu..menangis kejap jer pastu sambung main balik..pastu pegi cari sudut lagi dan menangis lagi..menangis mcm teringatkan sesuatu..sedihnya ummi yg mendengar ni..cikgu kata mcm teringatkan ummi dia(pandai psikik plak cikgu ni.btol ke ni..rindu ummi je ke?ayah?kecik ati ayah dgr.hehe)..mmg sedih sgt bila dgr tu..n mengganggu emosi ummi seharian di sekolah keesokan harinya..Yang buat sedih sgt sbb dulu pernah teringat punyai perasaan yg sama iaitu rindukan ma bila kena tinggal duk ngan tokwan.padahal kena tinggal kejap je.xsampai 2 jam kot..masa umur 4,5 tahun...dan perasaan yg sama juga penah rasa masa duduk di asrama masa form 1..menangis tiap kali mandi dlm shower sbb homesick..haha..
Barula tau ummar mewarisi sifat siapa=p


Sbnrnya keadaan mcm ni dah dijangka..sbb kat umah pun even ummi masuk toilet sekejap, adalah bunyik ketukan dari luar sambil merengek2..
Xbleh ilang dari pandangan langsung, mulala merata cari..
Tapi yg kelakarnya ada ketika dia xnampak ummi, then trus je jump to conclusion yg ummi dah keluar umah..
Maka akan adala adegan drama melayu di pintu rumah..suara budak lelaki meraung+meratap pilu sambil terduduk kat dpn pintu..
sedihla jgk tgk..tp slalunya ummar kena gelak je kalo wat aksi camni..sbb lucu tgk reaksi dia bila tgh menangis tu pastu ummi tiba2 wat selamba lalu dpn dia..dan2 stop menangis n hepy balik..

Tp secara peribadi, aksi2 anak yg xbleh berpisah dgn uminya ni (even ditinggalkan sekejap dgn ayahnya pon xnak ),wat ummi rasa terharu dan dihargai sgt..seronok je..xrasa rimas langsung..dan moment2 begini harapnya kekal sampai ummar dewasa n berkahwin kelak..tetap sentiasa ingat dan rindukan umminya..n abadikan nama ummi dlm setiap doanya..amin..tapi jgnla smpai besar menangis2 cenggini ye sayang.malula..boy kenala strong=p



p/s: Semoga ummar sentiasa dilindungi dan dipelihara..Risau?mmg sgt risau setiap hari..Doa danTawakal..Itu sahaja yg mampu dilakukan..Sesungguhnya Allah S.W.T la sebaik2 penjaga..