28 December 2011

Sebagai kenangan di hari tua ;)

KRONOLOGI kelahiran Muhammad Muaz Mukmin

13/12/2011
6.40 pagi : rasa mild contraction masa solat subuh. n buat solat hajat..minta dipermudahkan semuanya..solat pun dah seminggu terpaksa duduk atas kerusi.xmampu dah nak bangun n duduk. kaki tersangat sakit. boleh dikatakan sepanjang kehamilan sakit kaki yang teramat sgt. Padan muka! bahana xminum susu, xmakan obimin n vitamin2 lain..seriously, berapa biji obimin n calcium je yang masuk ke tekak ni. susu pun minum fresh milk Goodday je.tu pun xkonsisten.adala beli dalam 5,6 botol je..huhu

7.00 pagi : sakit ni masih bleh tahan..10% je daripada sakit masa bukaan 6cm..datang 5,6 minit sekali..suami pun masih boleh pergi kerja dgn gembira..lalala..=p..update Fb, update blog..Ummar still tido..usap2 kepala Ummar..alahai sayunya rasa..pasni kena kongsi kasih sayang dah..xleh manja2 sgt dah..
Jadi Abang Ummar dah kamu kan..! ;)

10.00 pagi: telefon suami cakap "get ready la..rasanya ni sakit nak bersalin dah ni..jom kita balik sungai petani.." balas dia " ok..jap2..abang nak telefon tokwan ( ustaz a.k.a tok guru bos en hubby ) tanya minyak selusuh boleh ambil hari ni tak" ..actually dari minggu lepas suami telefon minta buatkan.tu yang tokwan cakap datang ambil hari selasa lepas balik kerja.

12.00 pagi: suami ambil cuti separuh hari..balik rumah ambil ummi dan ummar kemudian singgah rumah tokwan pergi ambil air selusuh..minyak xsempat buat lagi..alahai tgk tokwan ni..tersentuh hati tgk..sgt tawaduk dan alim orgnya..bila salam dgn org, dia yg cium tgn org tu..dah tua dah dia..

1.00 tgh hari : ajak suami lunch makan pecal ayam..teringin sangat rasa..mula2 nak pegi restoran AP kat jusco makan ayam penyet..tapi takut plak jalan jauh masuk jusco bagai..last2 makan pecal ayam kat gelugor je.warung indonesia..terjumpa Arja Lee yang berlakon 'anu dalam botol' masa kat kedai tu=p

2.00 ptg :sampai kat sungai petani..tido kejap..

5.00 ptg : pergi ke Hospital..doktor cek bukaan~~~non ado..tak terbukak langsung lagik..hehe..sakit massih sama lagi..mild2 gitu..

6.00 ptg : makan goreng pisang panas puas2( ni pun nak mention ke?heh)..rendam akar fatimah yang kawan bagi..minum air selusuh banyak2...suami pun sembahyang hajat..

7.00 mlm - 10.mlm: sakit makin kuat rasa..tapi dalam hati pujuk..mesti baru bukak sikit je ni..xpun lum bukak lagik..ngerinya..heh..suami pun duk sibuk pesan.".besok abang nak kena pi kerja ni..kalu syu sakit lagi camni besok,tahan yer..lepas pukul 12tgh hari baru abang bleh balik kerja( sambil sengih2)"..huh..sampai hati~=p

11.00 malam : mengadu dekat suami.."mcm sakit sgt dah ni sayang...jom pi hospital..pi toilet pun sakit masa nak wee wee..rasa berat nak terjatuh je baby ( perasaan saya)" truss zasss pi Metro..dalam 5minit jer dari rumah..Titipkan Ummar kat abang n kak ipar..Ummar selamba je babai2..kitorg yg sedih2 sbb mengenangkan dia tido tanpa kami mlm tu..

-sampaiMetro, pasang CTG, Midwife check, bukaan dah 6 CM!! grrr..patutla sakit sgt rasanya..tapi dalam hati.." cepat jugak jalan bukak..alhamdulillah..Allah perkenankan doa dan usaha (air selusuh n akar fatimah).."
masa ni midwife n nurse pun cam terkejut dah 6cm..sbb dia ingat lambat lagi..masa Ummar dulu pun dgn dia jugak..masa ni sedih oo..sbb sakit sgt rasa..mcm nak menangis..suami pun pujuk2..sabar Syu..anggap ni penghapus dosa..insaf kejap n tahan sakit senyap2..pastu berbunyi lagi.."adoi,sakitnya..adoi sakitnya.."..suami pesan lagi..istighfar,istighfar...sambil usap2 belakang n pegang tgn..mmg pemberi semangat betul la hubby..Lap u very strong laa abang!=p

-tukar2 baju semua n dorg tolak maasuk labor room..jeng3..sblm tu nurse tanya soalan cepu emas..dalam rekod, last time puan ambil epidural..kali ni nak jugak ke?masa ni suami dah bagi jelingan manja.tapi saya bleh baca maksud jelingan tu..bunyinya ala2 "janganla..janganla..kan dah bincang haritu cakap nak try tanpa epidural"..hehe..sambil buat2 xnampak jelingan suami..dalam menahan kesakitan saya terus jawab..YA! Epidural..
Nurse tanya lagi sekali..betul ke nak?sbb jalan dah terbukak banyak ni..tinggal 4cm je lagi..(JERR?huhu)
"YA!Epidural." ..

oh..panjangnya karangan..ok..make it short,
lepas pakar bius suntikkan epidural melalui tiub, xlama kemudian, doktor pun sampai..dia pecahkan air ketuban..masa ni dah 8cm..
sejam kemudian, tepat pukul 2.38 pagi, bayi kedua kami dilahirkan..Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah semuanya selamat..!! ;)

Secara keseluruhannya, saya merasakan kelahiran yang kedua ini sangat mudah ( despite of taking epidural) dan sekejap..saya sgt tidak putus2 berdoa..dan sungguh merasa kerdil..rasa seperti apa2 kemungkinan sahaja boleh berlaku waktu itu..rasa seakan hampir dgn ajal..rasa seperti, aduh,banyaknya dosaku, sungguh xlayak n xmalu masih mahu berdoa n mintak macam2 daripadaNya..
tapi ternyata..Allah maha Penyayang..masih memberikan peluang buat saya mengecapi nikmat hidup, nikmat mempunyai anak dan nikmat kasih sayang.. Allahu akbar! Terima kasih ya Allah...

Selepas beberapa jam dilahirkan



kepenatan~Insan yang banyak berjasa

Semoga selepas ini saya menjadi hamba yang lebih dekat denganNya, isteri yang lebih taat dan solehah kepada Mohammad Rifaee serta ibu yang lebih baik kepada Muhammad Ummar Uwais dan Muhammad Muaz Mukmin..Insyaallah.. :)

22 December 2011

Muhammad Muaz Mukmin

Assalamualaikum..
Welcome to the world the little caliph..Insyaallah..
Muhammad Muaz Mukmin bin Mohammad Rifaee
14th Disember 2011
2.38 am
50 cm
3.7 kg
Normal delivery with the aid of epidural makcik xtahan sakitla..huhu..;)

13 December 2011

Ok, sementara putera kecil sedang beradu, mari kita menulis sedikit perkembangan ttg adik baby..
Last week hari Jumaat saya pegi untuk checkup 40 weeks. ingatkan nak kena induce ke apala kan..sbb dah due date..tapi....

1. Dr cakap boleh tunggu lagi dua minggu sbb dia nak guna due date 17 / 12 yang dapat masa scan baby 3 bulan aritu..katanya due date ni valid sbb masa scan 7 minggu, dia payah nak jumpa sarung bayi padahal patutnya masa 7 minggu dah boleh nampak...so dia assume actually pregnancy baru 6 minggu masa tu..

2. Kepala baby baru engaged 1/5 bahagian sahaja..no wonderla saya selalu rasa kepala bayi bergerak ke tepi bila tido mengiring..means kepala si adik lum ketat lagi masuk ke bukaan..

3. Dr masa usap2 perut saya cakap perut ok, xberapa besar sgt..tapi bila scan, dia estimate berat dah 3.9kg..tapi dia ckp no worries sbb scan ni kdg2 lari jugak..so dia ckp maybe plus minus 3.5kg la..Wallahualam..


p/s : 13/12/11-rasa contraction dtg sekali sekala sejak 7.00 pagi td..minta doa dari kwn2 semua moga dipermudahkan dan selamat semuanya ;)

08 December 2011

Abang Uwais

Happy 3rd anniversary to us..;)
3 years full with LOVE, PATIENCE, TOLERANCE, COMMITMENT..
Thanx abang for always be there for me..to guide, to love, to care, to listen, to share..
And being a  a good father to our son,a good friend and my best soulmate!!
Semoga hubungan ini sentiasa dirahmati Allah..amiin..... 

Besok genaplah 40 minggu kandunganku..dan besok jugak ada temujanji dgn doktor..
berdebar jugak..last week doc scan, dia estimate berat baby 3.5kg..
huhu..berat umminya plak dah 76kg..
berkongsi cerita masa naik lif balik ke rumah..ada budak lelaki sebaya ummar naik dgn ayah dan abangnya (umur dalam 7,8 tahun )..budak tu tunjuk kat aku dan cakap.."ayah, gemuknya"..
tapi ayah dia buat dek dan mcm buat2 xdgr..budak tu ulang lagi sampai dia keluar lif..
hehe..aku senyum jer la..budak2 mmg jujur dan laser..=p
aku xdala rasa apa sangat pun..budak2 kan..
tapi kalau ummar yang cakap mcm tu kat org, mmg nak kena la ngan ummi..=p

pregnant, normal la berat badan naik..harap itu juga indicator yang adik baby membesar dgn sihat di dalam..
tapi persoalannya..
mampukah berat bdn kembali ke asal?heh..
hanya masa dan usaha bakal memberikan jawapan..;)

oh yer, untuk kali ni, aku dah tempah sorg confinement lady untuk jaga masa berpantang..
dia akan tinggal sekali dengan kami sepanjang 2 minggu lepas aku bersalin untuk mengurut, bertungku, masak makanan pantang n mandikan bayi..

aku dan suami buat keputusan ini memandangkan kami memilih untuyk berpantang di rumah sendiri..
mak aku mmg offer diri untuk jaga dan masa ummar dulu pun, mak yang jaga bagai menatang minyak yang penuh ( bahasa xnak kalah=p)..
cuma kali ni sebolehnya kami xmahu menyusahkan kedua org tua kami dek faktor usia dan faktor mak aku skrg pun mmg mengasuh 3 orang anak abang aku yang tinggal sekali. kesian kat dia..xmaula menambahkan beban dia lagi..dengan tugas menghantar dan menjemput adik bongsu aku ke tuisyen lagi..ayah aku pulak masih bekerja..
lagipun ummar sekarang makin lasak tambah2 bila balik kampung jumpa sepupu sepapat..
suka sangat dia tarik rambut, tolak sampai jatuh sepupu lelaki dia yang muda 6 bulan tu..
dan of kos la benda tu pun berlaku sbb sepupu dia kadang2 provok dia dulu..biasala budak2..
berebut mainan n etc..

tapi being a mother, aku feel very bad each time sepupu dia menangis disebabkan karenah anak aku..
ummar mcm biasala, bila dilarang dia mendengar n paham..n dtg mengadu kat aku konon nak ckp bukan dia yg mulakan..cuma most of the time dia nak kontrol semua benda n nak budak2 lain ikut rules dia..
contohnya kalu toys dia, dia je yg boleh main..xpun kalau dia nak share, dia yang akan decide sendiri bila dia nak bagi kat org untuk main together, xboleh org lain yang tentukan atau pandai2 ambil..isk anak ummi..

tapi tu la..perlahan2 kitorg tgh nak educate dia yang sharing is good caring, mengalahla bila perlu dan xbaik pukul2 org walaupun orang tu bersalah..bunyi mcm payah, tapi kalau xstart sekarang, bila lagi rite?
Apapapun, kami sentiasa doa yg terbaik untuk putera sulung kami agar menjadi khalifah dan nakhoda yang baik..insyaallah..

Abang Muhammad Ummar Uwais
Kejadian semalam..teman ummi tunggu airasia promo


Belanja pakteh kat swensen



mengasuh ummar dengan sabar dan kasih

05 December 2011

Penangan penanggal


Semalam sempat tgk citer hantu penanggal kat astro prima. Mula2 xberani jugak sbb sebelum2 ni seboleh bolehnya elakkan diri tgk citer2 hantu..tapi dah anak bujang sorang ni request nak tgk, terpaksala..Ummar duk cakap "nak hantu, nak hantu"..
Ayahnya pun pasangkanla.mmg dia xmiss sikit pun..khusyuk je tgk..ummi pun stuck sama..best jugak citer nie.teringat masa kat sabah dulu, kwn2 cite pasal hantu penanggal kat kampung dorang..tapi dorang panggil 'balan balan'..kalu xsilapla..

pukul 1 pagi baru kitorang anak beranak masuk tido..yang si ummar uwais ni marah bila lampu tutup.. dia duk cakap..hantu..hantu..aduhaiii Ummar..tadi berani sgt tgk..
tapi ayahnya tutup jugakla. sambil pujuk anak cakap mana ada hantu..dan ajak ummar tido atas katil dgn kami..dia pun refuse xmau tido dalam cot adik dia smlm..
peluk dia kejap2, xlama ummar pun tertido. tapiii...
ummi plak yg pk bkn2 n pyh nak tido.hehe..


sekarang ni tgh tunggu Pakteh ummar datang dari sp.dia sekarang ni ambik kontrak jaga ummar dan ummi.
sbb terpaksa duk rumah sendiri sejak khamis lepas sbb kelas ada mcm biasa setiap jumaat..
walaupun terkedek2 jalan, kena attend kelas jugak.hari jumaat ni ada kelas lagi..
tapi 9hb ni dah due date bersalin..so tgkla mcm mana..
oh ya, assignment ada 3 lagi xsiap..adoiii..
mood mmg ke laut dah skrg ni..
motivasi pon mmg zero.
ummar skrg weekdays mmg anta pg skool..
seorang diri la saya di rumah terkebil2 sambil tunggu kot2 ada contraction( boleh gitu?),
 bleh trus nak kol en hubby..
tp weekend balik gak la umah ma.
mcm smlm, lepas mkn kenduri anak ex- pengasuh ummar,
zass trus niat nak balik sp.
kesnya abah saya tepon ajak mkn dinner kat rumah sbb ma nak masak jenahak sweet sour!
mmg sedappp sgt22..thanx ma n abah..

b4 balik sp singgah kat jusco dulu. larat lagi tuh!
jalan2 cari pampers ummar..
dan sambar bedsheet untuk katil baru kami..kebetulan kebetulan sokmo  Akemi ada sale..
sukaaa sgt...
balik rumah xmenyempat pasang..
sanggup pasang sendiri walaupun xlarat n sakit kaki..
sbb bila minta tlg en hubby..
dia ckp besok dia akan pasangkan..
xsabar dah weyyy..

apa pun, rasa sgt gembira this weekend..
mungkinkah ini weekend terakhir saya sebelum bersalin?
who knows kan..
apapun kalu Allah takdirkan baby kuar 12.12 pon cantik jugak..
boleh trus sambung cuti bersalin sampai cuti sekolah bulan 3..hehe




okey..itu sahaja..daaaaaaaaaaa



p/s : "Baby ummi sayang, ummi dah xsabar nak jumpa baby ni..sampai termimpi2 dah bersalinkan awak n berat 3.6kg masa dlm mimpi tuh..see u soon, yer nakk ;) "