08 December 2011

Abang Uwais

Happy 3rd anniversary to us..;)
3 years full with LOVE, PATIENCE, TOLERANCE, COMMITMENT..
Thanx abang for always be there for me..to guide, to love, to care, to listen, to share..
And being a  a good father to our son,a good friend and my best soulmate!!
Semoga hubungan ini sentiasa dirahmati Allah..amiin..... 

Besok genaplah 40 minggu kandunganku..dan besok jugak ada temujanji dgn doktor..
berdebar jugak..last week doc scan, dia estimate berat baby 3.5kg..
huhu..berat umminya plak dah 76kg..
berkongsi cerita masa naik lif balik ke rumah..ada budak lelaki sebaya ummar naik dgn ayah dan abangnya (umur dalam 7,8 tahun )..budak tu tunjuk kat aku dan cakap.."ayah, gemuknya"..
tapi ayah dia buat dek dan mcm buat2 xdgr..budak tu ulang lagi sampai dia keluar lif..
hehe..aku senyum jer la..budak2 mmg jujur dan laser..=p
aku xdala rasa apa sangat pun..budak2 kan..
tapi kalau ummar yang cakap mcm tu kat org, mmg nak kena la ngan ummi..=p

pregnant, normal la berat badan naik..harap itu juga indicator yang adik baby membesar dgn sihat di dalam..
tapi persoalannya..
mampukah berat bdn kembali ke asal?heh..
hanya masa dan usaha bakal memberikan jawapan..;)

oh yer, untuk kali ni, aku dah tempah sorg confinement lady untuk jaga masa berpantang..
dia akan tinggal sekali dengan kami sepanjang 2 minggu lepas aku bersalin untuk mengurut, bertungku, masak makanan pantang n mandikan bayi..

aku dan suami buat keputusan ini memandangkan kami memilih untuyk berpantang di rumah sendiri..
mak aku mmg offer diri untuk jaga dan masa ummar dulu pun, mak yang jaga bagai menatang minyak yang penuh ( bahasa xnak kalah=p)..
cuma kali ni sebolehnya kami xmahu menyusahkan kedua org tua kami dek faktor usia dan faktor mak aku skrg pun mmg mengasuh 3 orang anak abang aku yang tinggal sekali. kesian kat dia..xmaula menambahkan beban dia lagi..dengan tugas menghantar dan menjemput adik bongsu aku ke tuisyen lagi..ayah aku pulak masih bekerja..
lagipun ummar sekarang makin lasak tambah2 bila balik kampung jumpa sepupu sepapat..
suka sangat dia tarik rambut, tolak sampai jatuh sepupu lelaki dia yang muda 6 bulan tu..
dan of kos la benda tu pun berlaku sbb sepupu dia kadang2 provok dia dulu..biasala budak2..
berebut mainan n etc..

tapi being a mother, aku feel very bad each time sepupu dia menangis disebabkan karenah anak aku..
ummar mcm biasala, bila dilarang dia mendengar n paham..n dtg mengadu kat aku konon nak ckp bukan dia yg mulakan..cuma most of the time dia nak kontrol semua benda n nak budak2 lain ikut rules dia..
contohnya kalu toys dia, dia je yg boleh main..xpun kalau dia nak share, dia yang akan decide sendiri bila dia nak bagi kat org untuk main together, xboleh org lain yang tentukan atau pandai2 ambil..isk anak ummi..

tapi tu la..perlahan2 kitorg tgh nak educate dia yang sharing is good caring, mengalahla bila perlu dan xbaik pukul2 org walaupun orang tu bersalah..bunyi mcm payah, tapi kalau xstart sekarang, bila lagi rite?
Apapapun, kami sentiasa doa yg terbaik untuk putera sulung kami agar menjadi khalifah dan nakhoda yang baik..insyaallah..

Abang Muhammad Ummar Uwais
Kejadian semalam..teman ummi tunggu airasia promo


Belanja pakteh kat swensen



mengasuh ummar dengan sabar dan kasih

6 comments:

Faiz said...

Anak aku pun sekarang tangan lajuu je nak tepuk benda. Hui. Takut sungguh dia pi tepuk anak orang. Happy anniversary syue n paee. Semoga bahagia sampai syurga. :)

~ hensem la abg esp masa pakai baju putih tu! :)

Fatima Saiful said...

heheh...teringat dulu, Aqil bile pegang perut ayah aku, die kate..BABY?ekeke...budak2, mmg jujur. harap2, adik ummar jgn nakal2 yer. samelaa ngn Aqil asek keje buli sepupu die..mcm biase laa, dah sepupu die provok dulu...silap besar aaa!:P..ok chekgu syue, semoga semuanye selamat!!!

UmmiUmmar said...

faiz : thanx faiz..Insyaallah bahagia
sampai ke syurga!amiinn..;)

Take : arap2 camtula..yg paling
penting, arap ummar xbuat adik
dia...hehe

LIP (^_^) said...

Happy anniversary...emill pun gitu la..kejapp2 kang geng baikk ngan sepupu2,kejap2 kang gaduh...dulu geram tgk bila diorg gaduh now I relax je..just tegur je

UmmiUmmar said...

lip : Thanx =)..ya, betuull! sangat geram bila tgk dorg gaduh..mungkin sampai masa sy pn akan jadi rilek gak ( bila la tu)..xlarat dh nak marah..~tp alah bisa tegal biasa..hehe

Imaan09 said...

happy anniversary syu..!