28 December 2011

Sebagai kenangan di hari tua ;)

KRONOLOGI kelahiran Muhammad Muaz Mukmin

13/12/2011
6.40 pagi : rasa mild contraction masa solat subuh. n buat solat hajat..minta dipermudahkan semuanya..solat pun dah seminggu terpaksa duduk atas kerusi.xmampu dah nak bangun n duduk. kaki tersangat sakit. boleh dikatakan sepanjang kehamilan sakit kaki yang teramat sgt. Padan muka! bahana xminum susu, xmakan obimin n vitamin2 lain..seriously, berapa biji obimin n calcium je yang masuk ke tekak ni. susu pun minum fresh milk Goodday je.tu pun xkonsisten.adala beli dalam 5,6 botol je..huhu

7.00 pagi : sakit ni masih bleh tahan..10% je daripada sakit masa bukaan 6cm..datang 5,6 minit sekali..suami pun masih boleh pergi kerja dgn gembira..lalala..=p..update Fb, update blog..Ummar still tido..usap2 kepala Ummar..alahai sayunya rasa..pasni kena kongsi kasih sayang dah..xleh manja2 sgt dah..
Jadi Abang Ummar dah kamu kan..! ;)

10.00 pagi: telefon suami cakap "get ready la..rasanya ni sakit nak bersalin dah ni..jom kita balik sungai petani.." balas dia " ok..jap2..abang nak telefon tokwan ( ustaz a.k.a tok guru bos en hubby ) tanya minyak selusuh boleh ambil hari ni tak" ..actually dari minggu lepas suami telefon minta buatkan.tu yang tokwan cakap datang ambil hari selasa lepas balik kerja.

12.00 pagi: suami ambil cuti separuh hari..balik rumah ambil ummi dan ummar kemudian singgah rumah tokwan pergi ambil air selusuh..minyak xsempat buat lagi..alahai tgk tokwan ni..tersentuh hati tgk..sgt tawaduk dan alim orgnya..bila salam dgn org, dia yg cium tgn org tu..dah tua dah dia..

1.00 tgh hari : ajak suami lunch makan pecal ayam..teringin sangat rasa..mula2 nak pegi restoran AP kat jusco makan ayam penyet..tapi takut plak jalan jauh masuk jusco bagai..last2 makan pecal ayam kat gelugor je.warung indonesia..terjumpa Arja Lee yang berlakon 'anu dalam botol' masa kat kedai tu=p

2.00 ptg :sampai kat sungai petani..tido kejap..

5.00 ptg : pergi ke Hospital..doktor cek bukaan~~~non ado..tak terbukak langsung lagik..hehe..sakit massih sama lagi..mild2 gitu..

6.00 ptg : makan goreng pisang panas puas2( ni pun nak mention ke?heh)..rendam akar fatimah yang kawan bagi..minum air selusuh banyak2...suami pun sembahyang hajat..

7.00 mlm - 10.mlm: sakit makin kuat rasa..tapi dalam hati pujuk..mesti baru bukak sikit je ni..xpun lum bukak lagik..ngerinya..heh..suami pun duk sibuk pesan.".besok abang nak kena pi kerja ni..kalu syu sakit lagi camni besok,tahan yer..lepas pukul 12tgh hari baru abang bleh balik kerja( sambil sengih2)"..huh..sampai hati~=p

11.00 malam : mengadu dekat suami.."mcm sakit sgt dah ni sayang...jom pi hospital..pi toilet pun sakit masa nak wee wee..rasa berat nak terjatuh je baby ( perasaan saya)" truss zasss pi Metro..dalam 5minit jer dari rumah..Titipkan Ummar kat abang n kak ipar..Ummar selamba je babai2..kitorg yg sedih2 sbb mengenangkan dia tido tanpa kami mlm tu..

-sampaiMetro, pasang CTG, Midwife check, bukaan dah 6 CM!! grrr..patutla sakit sgt rasanya..tapi dalam hati.." cepat jugak jalan bukak..alhamdulillah..Allah perkenankan doa dan usaha (air selusuh n akar fatimah).."
masa ni midwife n nurse pun cam terkejut dah 6cm..sbb dia ingat lambat lagi..masa Ummar dulu pun dgn dia jugak..masa ni sedih oo..sbb sakit sgt rasa..mcm nak menangis..suami pun pujuk2..sabar Syu..anggap ni penghapus dosa..insaf kejap n tahan sakit senyap2..pastu berbunyi lagi.."adoi,sakitnya..adoi sakitnya.."..suami pesan lagi..istighfar,istighfar...sambil usap2 belakang n pegang tgn..mmg pemberi semangat betul la hubby..Lap u very strong laa abang!=p

-tukar2 baju semua n dorg tolak maasuk labor room..jeng3..sblm tu nurse tanya soalan cepu emas..dalam rekod, last time puan ambil epidural..kali ni nak jugak ke?masa ni suami dah bagi jelingan manja.tapi saya bleh baca maksud jelingan tu..bunyinya ala2 "janganla..janganla..kan dah bincang haritu cakap nak try tanpa epidural"..hehe..sambil buat2 xnampak jelingan suami..dalam menahan kesakitan saya terus jawab..YA! Epidural..
Nurse tanya lagi sekali..betul ke nak?sbb jalan dah terbukak banyak ni..tinggal 4cm je lagi..(JERR?huhu)
"YA!Epidural." ..

oh..panjangnya karangan..ok..make it short,
lepas pakar bius suntikkan epidural melalui tiub, xlama kemudian, doktor pun sampai..dia pecahkan air ketuban..masa ni dah 8cm..
sejam kemudian, tepat pukul 2.38 pagi, bayi kedua kami dilahirkan..Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah semuanya selamat..!! ;)

Secara keseluruhannya, saya merasakan kelahiran yang kedua ini sangat mudah ( despite of taking epidural) dan sekejap..saya sgt tidak putus2 berdoa..dan sungguh merasa kerdil..rasa seperti apa2 kemungkinan sahaja boleh berlaku waktu itu..rasa seakan hampir dgn ajal..rasa seperti, aduh,banyaknya dosaku, sungguh xlayak n xmalu masih mahu berdoa n mintak macam2 daripadaNya..
tapi ternyata..Allah maha Penyayang..masih memberikan peluang buat saya mengecapi nikmat hidup, nikmat mempunyai anak dan nikmat kasih sayang.. Allahu akbar! Terima kasih ya Allah...

Selepas beberapa jam dilahirkan



kepenatan~Insan yang banyak berjasa

Semoga selepas ini saya menjadi hamba yang lebih dekat denganNya, isteri yang lebih taat dan solehah kepada Mohammad Rifaee serta ibu yang lebih baik kepada Muhammad Ummar Uwais dan Muhammad Muaz Mukmin..Insyaallah.. :)

7 comments:

whiteapple said...

Tahniah syu. Bestnya dah 2 hero u ^_^

Fatima Saiful said...

sgt suke bace kisah perjalanan nk bersalin.rs mcm nk mandung lagi.hahaha...salah satu kejaiban sakit bersalin nih, hanye skt mase tuh jer..pas dah bersalin, rs nk mandung lagi!!hahaha...terkejut gak nurse bagi ek pakai epi walau dah 6cm??anyway, semoga Muaz jadi anak yg soleh k!!bile laa nk jenguk baby syue nih~

Faiz said...

"lepas pukul 12tgh hari baru abang bleh balik kerja( sambil sengih2)" - hahahahahaha! aku boleh bayang camana paee sengih. ekeke.

Anyway, alhamdulillah. Mudah semuanya. Selamat berpantang. Tumpang happy dari jauh. :)

UmmiUmmarMuaz said...

nuris : Thanx..pasni readylaa nak melayan karenah anakanda hero berdua nih..hehe

Take : AAh..masa Ummar dulu sempat rasa sakit sampai 5cm..Muaz lak 6 cm..Adakah pasni 7cm plak?ngeh ngeh ngeh..Teringat entry ttg dialog take ngan din masa sakit bersalin Nuha dulu " Yang nih last yer..xmo bersalin dah" hehe..so true la kita pompuan teruss lupa rasa sakit bersalin tu lepas tgk baby..caiyok2..Goodluck for baby no.3!!;)

Faiz :Boleh bayang dak org tgh sakit dia leh wat lawak camtuh~~mencabar kesabaran tul..nasibla bukan org lain..hehe..

LIP (^_^) said...

Selamat berpantang dear...nakmo cengelat..u paham x makna cengelat?hikhik

UmmiUmmarMuaz said...

nakmo cekelat?..tau2..hehe=p
insyaallah xcengelat punya..akan berpantang dgn penuh komitmen dan dedikasi..;)

Imaan09 said...

bestnyaa..senang.. harap2 aku pun camtu..