12 June 2011

Wakenabeb

Sebelum tidur malam tu, aku belum solat  Isyak..
sangat tak larat rasa..pastu pesan kat En. hubby suh gerak aku solat kalu dia terjaga pagi nanti.
aku pon zzzz ..

Tiba2, terasa en hubby goyangkan badan aku suh bangun solat..
aku pon dalam mamai2 tanya dia dah pukul berapa..
dia kata dah pukul 5.30..terkejut sangat aku dengar..
en. hubby siap cakap takut x sempat solat sebab subuh dah nak masuk dan dia nak tido kejap sementara tunggu subuh tiba..

Biar betik en. hubby ni....
sbb rasa macam..eh kejapnya dah pukul 5.30..
macam baru je tido..
Terus aku capai hp aku dan tgk..
Mmg pukul 5.30 pagi
en. hubby sempat lagi pesan minta gerakkan dia subuh pukul 6 nanti sbb dia takut terlajak tido..

Aku pon bergegasla ambil wuduk..
Xlama lagi dah nak masuk subuh..
Cepat2 solat..
lepas solat, aku tertido pulak kat atas sejadah..
kejap2 aku selak kain langsir nak tgk dah nak cerah ke..
apsal xdgr org mengaji pon..
Biasanya dekat2 nak subuh, mmg dgr suara mengaji dari masjid kat rumah ni..
Xpela..sambung tido lagi..
tp tido xberapa nyenyak la..atas sejadah la katakan..
dgn nak kekalkan posisi lagi takut batal wuduk..

tido punya tido..aku rasa lambatnya subuh nak masuk..tak azan2 pon..
pastu semakin nyenyak la aku..
rasa macam lama gila tido..

tiba2 terdengar suara org bagi kuliah subuh..
eh..dah kuliah subuh la..aku pon kalut2 selak lagi langsir ingatkan dah cerah dah ..
tapi tgk gelap lagi..
xpela..terus aku menuju ke bilik air...xkonfiden wuduk ada lagi sbb rasa lama gila tido..

sambil2 lalu bilik tido en hubby ngan ummar, aku pon gerakla en hubby..
"Abang..abang..bangunla..lewat dah ni.."
Pastu bila dia jaga dia terus tanya..
"pukul berapa dah ni?syu dah solat isyak?"
"tahla..dah dekat pukul 7 kot..dah solat isyak..abang gerak td syu terus bangun "


Pastu masa aku dalam bilik air, tiba2 en hubby jengah bilik air sambil gelak2..
"syu solat pukul berapa?"tanya dia
"pukul 5.30 la..awat?"jawab aku
lagila dia gelak2 besar..
pastu aku terus syak..
"abang tipu syu ek?"

lagilaa dia gelak xbleh berenti..
haa..ni mmg sah dia kenakan aku..
"oo..ni mesti abang yg set jam hp syu pukul 5.30 ya..sbnrnya pukul berapa..baik abang cakap.."
gelak2 lagi.."pukul 12 .45.." HARHARHAR..lebih kurang camnila gaya gelak dia..kurang asam tul..

"sampai ati abang..patutla syu duk tunggu subuh xmasuk2 pon..sakit badan syu tido atas sejadah tau dak..huhuhu..sampai hati abang buat ibu mengandung macam ni"

gelak dia makin surut.." tapi abang berniat baik..nak bagi syu solat isyak awai.."

hoh..yela tue..6 jam tau dak terbongkang atas sejadah tunggu subuh yang tak kunjung tiba..

Kecik Ati!

p/s : kebetulan jam dinding lak mati.bateri habis..jam kat astro lak en hubby siap2 tekan ada channel..so masa aku tgk yg appear hanyalah P103..huh..semua dia dah rancangkan dengan teliti..taktikal betul..




03 June 2011

Berfoya-foya dan berfroyo bersama Ummar

Hujung minggu lepas dah pulang ke Sungai Petani..
Malam ni pula kami akan bertolak ke Sungai Baru, Alor Setar..
Balik ke rumah PIL pula..

Dalam Sabtu Ahad ni bersusun kenduri kawan2 yang nak kena attend..
Besok kenduri Bestfriend suami masa di SR Iskandar dulu..
Lusa pula ada 3 kenduri..
Mula2 mungkin akan pergi ke kenduri Kakak kpd bestfriend aku, Imah di Pokok Sena
Kemudian ke Jitra kenduri Panjang dan lastly ke Sg petani ke kenduri Hamzi..
Itu pon bergantung kepada tenaga dan stamina mak buyong..
We'll see lah..
Kalu xlarat pg semua, diwakilkan kepada en. hubby sudeyy..
Apa-apa pon, moga dipermudahkan semuanya untuk kami berkongsi hari gembira sahabat2..Aminn


TODAY
oh ini cerita yang masih panas lagi..
Tengah hari tadi lepas masuk Zuhur, aku pg mengambil Ummar di sekolahnya..
Sebelum bertolak tu sempat lagi google tentang status halal Fruitti Tutti..
Terliur tgk org lain makan..
Semalam dah ajak en. hubby g makan..tp kesian dia xlarat..
So, hari ni aku pegi berdua dgn Ummar..

Payah betul nak ajak Ummar bergambar sekali sekarang ni



Ha,dapat pong..

Ok ler..bestla.aku amik mango yogurt dan green apple..vanilla pon amik tapi xkena dgn tekak aku...sebelum ni makan yang frozen yogurt J.Co sedap jugak..harga pon lebih murah..yang ini  setelah ditimbang2 adalah sebanyak RM19.61..Dia kira RM 5.30 setiap 100gram.
Bungkus satu untuk makan kat umah..makan kat situ kurang penghayatan sbb  nak  jaga Ummar panjat sana sini..hehe
Dah cair..nampak comot  sket sbb tabur oreo..Untuk yang bungkus, aku lebihkan topping dan kurangkan yogurt..Belajar dari pengalaman..sbb yg makan kat TF tadi yogurt ada banyak lagi, tapi topping dah abesh. Ummar sangat suka strawberry..
The outcome.. Alhamdulillah..
Guess what? These 2 froyo cups were my lunch..:)
YESTERDAY

Semalam adalah hari pertama Ummar pergi school setelah berhari2 duk umah dgn Ummi..
Keputusan menghantarnya ke sekolah di ambil sbb tgk tahap keboringan Ummar di rumah..
Mungkin usia macam ni dia gemar bermain2 dan ada ramai kawan..
Boleh sampai satu tahap dia akan mengintai padang di bawah tgk bdk2 main playground dan main bola..
Dan akan mengekek2 gelak tgk dorg main..kesiannya Ummar..sbb aku kalu duk umah mmg xkan kuar mana2 dah..

So, pagi tu ayah Ummar hantar dia ke sekolah..
Dalam pukul 10.30 tu kebetulan Ummi turun kedai nak beli berus toilet..
Alang2 tu terus pegi ambil Ummar kat sekolah..
After that kitorg pegi makan satay kat D'Piazza Mall..
Satay Ah' Basri..Nama sebenarnya Ahmad Basri..
ni mmg satay feveret kami..sedap kalah Satay Kajang. boleh?
5 cucuk satay ayam, 3 cucuk satay ostrich.
Satay ayam : RM1 satu
Satay ostrich : RM1.80 satu

Semuanya RM17.50..harga tak campur dgn budak kat hujung meja..
Yang itu priceless!

Ummar mmg suka makan satay ayam..

Suka main pon ye jugak..main celup2 kuah..main cucuk2 nasi impit..

Apsal nampak syahdu je muka Ummar minum air?

Kami makan 4 cucuk je..lagi 4 cucuk bawak balik.bungkus untuk en. hubby


TWO DAYS AGO


Masa tengah korek2 telinga Ummar, tiba2 terkejut sbb kat kiddy bud tu penuh kaler hitam..
macam dakwat2 gitu..
Ummi pon cuakla..ingatkan fungus ka apa..
Terus bawak g jumpa doktor..xsempat nak salin baju Ummar..emergency katanya kan..

cekcinye

Mcm biasala..seronok panjat2 kerusi..
 lepas jumpa doktor rasa lega sikit..bukan fungus katanya..tapi dia bagi ubat titis suh kuarkan menda alah tu..next week kena follow up..

Lepas tu terus berdesup g Queensbay..xrancang pon..ikut je kaki ni tekan pedal minyak..

Oh..lupa nak rotate..hehe..dan tershopping jugak..
ada sale..buy 2 free 1 item..jarang oshkosh wat promotion gini

mulut penuh makan subway

Beli footlong size..separuh we all makan..separuh lagi simpan utk ayah Ummar

Sementara tunggu myvi ku sayang di polish..kalahla kete ayah pasni..kan ummar kan..

Mcm biasa..habit yang xboleh dibuang..teruk dah ibu jari Ummar..menggelupas dan mengeras

Seronok dapat kasut baru..ni kasut bertutup Ummar yang pertama..payah nak cari kasut yang sesuai..sbb jari2 kaki ummar jenis mencapah kat depan..


 THE END...selamat berhujung minggu uols..  :)

Anak ayah la katakan

Seronok betul aku tgk gambar dua beranak ni..
Lebih kurang je gelagat diaorang
masa aku snap2 candid..
Time ni dorg tgh layan kartun kat tv..

Ummar mmgla kan suka tgk kartun..
Dah nama pon budak2..

Tapi yg bapak budaknya ni sama naik plak..
Haa..jangan tak tahu..ayah ummar mmg penggemar kartun yang tegar..
Hujung2 minggu, mmg kerja berebut channel je ngan dia..

Khusyuk betul tengok 

Sambil makan nugget..yg ni ayah je yg mengunyah

Oh..rasanya time ni tgh iklan kot..dua2 menggigih mengunyah

Sama tapi tak serupa

Tgkla molot ummar tu

Seriusnya..mmg bo layan la kat ummi time ni..


p/s: cuti sekolah ni nak bawak ummar g Cameron Highlands, Bukit Merah dan Zoo Tepeng..ayah ummar dah amik cuti minggu depan Isnin sampai Khamis..yeayy..