28 August 2010

11 bulan setengah dah.

Assalamualaikum..

Alahai..rajinnya lahai tuan punya blog nih..baru skrg nak wat entri..apsal xtunggu taun depan je.koh koh koh..


Erm..melihatkn kepada birthday ticker ummar tuh, wat aku resah ja..
Anak dah nak setahun,kotla nak happy kan..nie resah plaks..hee.
Resahla wei..anak dah makin besar..

Pas anak dah besar panjang umur 10 tahun camtuh leh ke lagi main lambung2 ngan dia..geletek2 dia..main kucak2..huh..banyak pk la aku nih..
kdg2 rasa cam nak anak aku kecik camtuh jer..mesti sonot kan..hehe..punyala xlogik

Menjelang his first birthday, ummar dah makin cheeky n makin bijak nak bg makpak dia fening=p

  • dah pandai berdiri sendiri dri posisi duduk dan dah mula melangkah 2,3 tapak.tu pon aku dgn en hubby kena gigih beri sokongan moral bertepuk bagai jd pom2 gurl n boy suh dia tatih. kalo nak biar dia wat sendiri mmg dia xmao.hehe.xpa sayang..take ur time k..
  • sudah mula membuka laci2 dan pintu2 kabinet dapur (sekarang ni ayah ummar dah ikat pintu guna plastik) sampai skali tuh tersepit tgn.tp xnanges pon.juz merengek je. nasibla alertness ummi ni tinggi dan pegi menyelamatkan ummar kan...~ceh..perasan..=p 
  • feberet toys ummar at the moment adalah periuk belanga. Waktu sahur pon duk kelentung kelentang ketuk periuk. Motif : utk gerak warga kuartes tnb bangon sahur. gud boy!


  • Mahu memanjat katil tetapi setakat ni masih berusaha. belum berjaya lagi.caiyok2 ummar cayunk..pasti boley..
  • akan memanjat badan ummi dan ayah untuk berada di tengah2 kalo tgk kami duk rapat2.hehe.xbagi can la tue..
  • sangat suka tgk tv.bukan terhad kepada rancangan cartoon sahaja.iklan2 yang ada bunyi2 music kuat atau ada model kanak2 antara yg menarik perhatian beliau..hehe
  • dah pandai mengikut kalo nampak ummi atau ayah bersiap2 nak kuar g memana. en hubby g teraweh pon bleh dia mengamuk2 sbb kena tinggal sampaila tertido..alahai keciannya dia..huhu
  • gigi dah ada 3 batang. 1 kat atas.dua kat bawah.comel.geram ja tgk.hehe.tp awas! dh pandai menggigit. 
  • suka datang dan sayang pipi ummi.habes basah kena air liur dia sbb dia pesyen syiom nganga molot. kdg2 ummi dapat detect cam ada niat nak syiom sambil menggigit juga.hehe.Kecian ayah sedih sbb ummar xmau syiom dia. bukannnya apa tp rasanya ummar takoot sbb ada janggut dan jambang yang tajam mencucuk2 tuh.hee
Ikutkan hati aku ni...mcm2 lagi aku nak coret kat sini pasal ummar.kalo nak cerita pasal dia, 3 hari 3 malam pon xkn habes...papapon aku excited gak sbenonya n im looking forward for his first birthday anniversary to come. n berhajat nak  tempah photobook untuk letak gambar2 dia sejak lahir sampai setahun. Insyaallah..

sebagai penutup, ini dia gambar hero kesayangan aku, penawar duka, pengubat hati, penenang jiwa..


till then..take care semua..=)

p/s: wah..dah ramadhan ke 16 kan..kejap jer..xlama lagi raya..baju raya ummar lom beli lagi..dh terlambat ke? huhehuhe



15 August 2010

Main kat kedai jer pon jadilah..

aduhai Ummar..

Sebelum masuk molot..
bergerak ke tempat kejadian..
A cheeky look~
wajah kantoi.xsempat nak cover..hehe
"Ummar xmau buat apa.just nk tgk je k ummi.."
Terbalik tu sayang..=p
Belek punya belek..
Zass..beberapa minit kemudian..grr











Season 4- Cute Funny Eating Baby Contest.

Assalamualaikum..
Hehe..last2 minit tetiba rasa nak join contest ni plak.Wp lagi beberapa jam dah nak tutup, kita try jela ek.



Info lebih lanjut :Sila klik link di SINI k..






contest ini berlangsung dari : 21 Julai 2010 - 15 Ogos 2010 sehingga pukul 2.00 ptg
 


Gambar yang nak dipertaruhkan..


Nama: Muhammad Ummar Uwais bin Mohammad Rifaee
Umur : 11 Bulan


*Masa ni g jenjalan kat mall.then b4 balik singgah beli Famous Amos.Masa nie tgh hot criter kontroversi pasal famous amos kat fb nun.=p Ummar time kami capture gmbr nie, dia duk usaha nak amik biskut dari tgn ayah dia wp dlm mulot cam ada biskut lagi.Tu yang nampak tangan menggagau tu..ish3..=)




Penaja Hadiah Utama bagi Season ini adalah Anje a.k.a Mama_Balqis


Last but not least..
"Grand Prize for the finale season is 3D2N full package @ Redang/Langkawi island and 70pcs 4r size photo sponsored by malinasiam.com"

14 August 2010

From SP with LOVE

salam..
Kali ini bersiaran dari tempat yg berbeza dari sebelum ini..
Sungai Petani!
Ya!..aku balik kampung..lama sgt dh xbalik..sampaikan xingat bila last time balik bermalam kat cni..
2 minggu lepas dah balik alor setar.Minggu lepas lak aku ada ajak balik sp tp cik abang standby.kena ada kat penang..So dia janji minggu ni nak bwk aku balik sp..Yahuu..hehe

Taun ni bleh kira dgn jari berapa hari kami bermalam kat sp..so sad..
Tapi insyaallah aku redha.semenjak dah berkeluarga sendiri ni mmg mcm itula..kena bertolak ansur.
Xbleh nak ikut hati perasaan kita ja..Sapa yang dah berkahwin  pasti tahu maksud aku..

Tp aku manusia biasa ini kdg2 merajuk jgk dgn cik abang..yelah..lama sgt xbalik..memangla kdg2 tu berjumpa jgk..tp tu pon sbb mak ayah aku yg duk mai umah kami.mcm xbest lak..mak ayah yg  dtg menjenguk anak cucu sbb rindu...
Terbalik plak..patut anak2  la balik menjenguk dan berbakti pada mak ayah selama mana mereka masih ada..

Perkara ini melibatkan kedua belah pihak.
Maksud aku, bukan takat umah ma abah aku jer, umah mak ayah beliau yg nun kat alor setar pon jarang jugak.

Sampaikan aku yg kena minta beliau adjustkan kerja spy dpt balik alor setar.


Risau jugak aku..yala hati org tua kenala jaga. 
Takut gak org salah anggap aku yg xmau balik sana.huhu
Bukan nak bermuka2 atau nak tunjuk aku ni mulia ka apa tp aku mmg dari dulu berazam
nak kasih n sayangkan my PIL mcm aku kasih n sayangkan ma abah aku sndiri.  Lagipon ingat lagi..Ma abah aku slalu pesan suh jaga hati mertua melebihi hati depa..
Dan setakat ini alhamdulillah...dalam beberapa aspek, aku mmg
mempraktikkannya. dan biarla Allah sahaja yg mengetahui dan membalasnya..
Same goes to my hubby. Thanx to him kerana layan ibubapaku dgn baik.


Walaupun jarang2 sekali balik namun syukur alhamdulillah aku dan suami dikurniakan
ibu bapa yg memahami tuntutan kerja suamiku yg bz ituh.hehe
Even arini pon pg2 dah keluar pi site.KERJA


..........................................................................................................................................

Apa-apa pon aku berdoa semoga kami menjadi anak2 yang sentiasa disenangi oleh kedua2 ibubapa kami dan berpeluang menggembirakan hati kedua org tua kami selama hayat mereka ada..ameen.

"Wahai Pemeliharaku, kasihanilah mereka sebagaimana mereka memelihara aku semasa aku kecil." (17:24)

10 August 2010

Ahlan Wa sahlan ya Ramadhan...

Alhamdulillah masih lagi di sini bernafas untuk menghadapi ramadhan yang penuh berkat untuk kesekian kalinya..
Semoga ramadhan kali ini akan memberikan keberkatan kepada kami sekeluarga dan menjadikan kami hamba yang lebih baik daripada ramadhan sebelumnya..Insyaallah..

Ramadhan kali ini adalah yang pertama untuk kami sekeluarga setelah tinggal bersama..berbaur2 rasanya..
Teruja ada, risau pon ada..risau nak masak apa untuk sahur dan berbuka..huhuhu..maklumla ilmu main  masak-  memasak Pn Syuhrah ni seciput jer..kesian kat en suami ler..xpela..asalkan niat nak memajukan diri dan merajinkan diri ke bazaar ramadan  tu ada.=p


09 August 2010

Sampai hati..


salam.

Malasnya nak update blog ni.tu yg aku salute kat blogger yang rajin update blog depa..kengkadang tuh sehari 4, 5 entri..dahsat2..byknya idea derang nih..

sbnrnya aku ni tiap2 ari la jgk on9.leh kata sehari tu berejam rejam dok onlene.tp blogwalking je la..suke sgt baca blog org+tgk brg2 baby on9 ni.leh ralit.sampaikan solat pon kdg2 lewat...ha tang tu mmg aku sesalkan sgt...'lagha'!!..huhu

Ari sabtu lepas aku ada program ko kurikulum kat sekolah.so isnin diisytiharkan cuti peristiwa..
dah sebulan aku tau pasal ni..so aku pon cadangkan suami amik cuti gaks arini sbb nak g tgk movie..

Alkesahnya beberapa bln yg lepas dlm nada yang sayu (hehe) suami ckp yg dh lama xg tgk movie ngan aku. recall punya recall, last time we all tgk ialah b4 kawen dulu..aku ni xla suka sgt tgk wayang..nak temankan tu bolehla..lgpon dulu ayah aku xbg we all adek bradek masuk wayang..beli cd tgk kat umah je..best gak hape camtuh.

Lgpon sejak ada baby ni aku rasa mmg nak cari masa berdua-duaan tu xbleh. kena bertiga tigaan sajork..
Coz xkanlah nak tinggalkan anak pastu g kuar berdua ja.xsampai hati lak aku rasa.nak bwk ummar g tgk sama lagila xwajar aku rasa.lgpon dia baru 10 bulan lbh. kot dah 3,4 taun tu len critala.tp actually nak bwk anak g wayang perlu perbincangan lanjut dari parents tersebut jgk. ikut consideration masing2 la..bagi aku xsalah kalo pg tgk anak beranak tp tu la.. hnya movie2 yg tertentu je kot bleh bwk anak tgk..

Mula2 tersangatla berat ati nak pg tgk..even td, pukul 12.00 tgh hari baru la confirm nak pg.2pon sbb suami tgk kat internet n berkenan nak tgk satu cerita nie..

::INCEPTION::
A man in a suit with is back turned and a gun in his right hand, against a cityscape with water coming up to his knees.

So tepat kol 1.30pm aku pon antarla ummar sayang pi umah pengasuh dia. whoaa.....sampainya ati ummi wat camtuh..sori ya sayang..ummi nak temankan ayah sat..nnti balik ummi trus p amek ummar ya..

ktorg g tgk kat GSC Queensbay Mall..tp hati xbrapa nak tenang.suami pon sama.. kejap2 dia tnya aku..agak2 Ummar buat apala skang ni..pastu bila tertgk baby ngan parents dia, otometik akan rasa macam 'kesiannya kat Ummar kena tinggai'..huhu..Kdg2 mai rasa cam kami ni pentingkan diri jek..sori Ummar..Insyaallah this will be the last time ummi tinggalkan ummar dekat pengasuh except bila ummi pi keja k!..love u sayang...mmuaah



P/s: next entry aku try review ttg Inception laks k..daaa~